Aronya Yetiştiriciliği

0
1190

Aronya yetiştiriciliği dünya çapında popüler hale gelmeye başladığı için artmıştır. Aronya genel olarak ılıman iklime sahip olan bölgelerde yetişir. Diğer bitkiler gibi her toprak çeşidinde yetişemediği için bu bitkinin yetişmesi gereken pH’ın orta pH aralığına sahip olması önemlidir.

Aronya meyvesi aslında bir tür üzümsü meyveler arasında bulunur. Aronya yetiştirmek isteyen kişilerin yetiştirme hakkında detaylı bilgilere sahip olması gerekir.  Aronya’nın ana vatanı aslında Kuzey Amerika’dır. Daha sonra Doğu Avrupa ve Rusya gibi bölgelerde de üretilmeye başlamıştır.

Dünya çapında popülerleşmeye başladığı için Türkiye’de de üretilmeye başlamıştır. 2012’den bu yana Aronya yetiştiriciliği de yapılmaya başlamıştır.

Aronya yetiştirme için dikkat edilmesi gereken önemli olan bazı noktalar bulunmaktadır. İlk olarak bu bitkinin yetişebilmesi için ılıman bir iklim gerekir.

Türkiye’de ılıman iklim kuşağı ise Akdeniz Bölgesi’ndedir. Genel olarak Antalya bölgesinde seracılıkla yetişen bu meyve aynı zamanda Antalya’da bahçe ya da balkonlarda da uygun sıcaklık oluşturulduğu zaman üretilir.

Yeterli sıcaklık sağlandığı zaman aslında farklı şehirlerde de yetiştirilebilir. Fakat büyük alanlarda değil daha küçük alanlarda yetiştirmek iyi olacaktır. Çünkü büyük alanlarda aronya yetiştirmek oldukça maliyetli bir durum olur.

Aronya uygun koşullar sağlandığı zaman yaklaşık olarak 2- 2,5 metre aralığına kadar uzayabilir. Bahar geldiği zaman da yeşil yapraklar oluşturur. Nisan’dan sonra ise beyaz çiçekler sonucunda meyve ortaya çıkarır.

Popüler Bitki: Aronya

Aronya son dönemlerde popülerleşmeye ve sofralarda kullanılmaya başlanmıştır. 2012’den beri Türkiye’de üretilmeye başlanan bu meyve son dönemlerde pek çok tatla birleştirilerek yeni ürünler üretilir.

Son dönemlerde bu meyvenin içerisinde yer alan mineral ve vitaminler sayesinde popülerleşmeye başladığı da söylenebilir. Fakat aronya az bulunan bir bitkidir. Çünkü sadece ılıman bölgelerde üretilen ve tüm Türkiye’de satılamayan bir bitkidir. Bu nedenle pek çok kişi aronya meyvesini bahçesinde ya da balkonunda üretmeye başlamıştır.

Balkonda üretimi biraz zor olsa da bahçede özellikle sera gibi uygun koşulların sağlandığı alanlarda aronyanın üretilmesi mümkündür. Aronya üretimi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar göz önünde bulundurulduğu zaman herkes bu güzel meyveyi yetiştirebilir.

Aronya yetiştirmek için ilk olarak orta pH’a sahip bir toprak bulmak gerekir. Üzümsü bir yapıya sahip olan bu meyve uzun ömürlü bitkiler arasında yer alır. Yani 2- 3 sene yetiştirildikten sonra meyve vermeye başlar. Bu 2- 3 sene boyunca aronyanın bulunduğu alanı ılık tutmak önemlidir.

Sera gibi ortamlar oluşturulduğu zaman aronya daha kaliteli bir şekilde büyüyecektir. Bu bitkinin boyu yaklaşık olarak 2,5 metreye kadar uzayabilir.

Genel olarak ağustos ayında hasadı yapılan bitki, ilk baharda çiçeklenmeye başlar. Kış aylarında yapraklarını dökmesine rağmen kurumaması için ortamın ılık olması önemlidir. Düzenli bakımı sonucunda da uzun süre yetiştirile bilir.

Aronya Yetiştirmek

Aronya yetiştirmek son dönemlerde popülerleşme başlamış ve hızlı bir şekilde yetiştirme alanları da artmaya başlamıştır. Fakat aronya hassas bir bitki olduğu için her ortamda ve her koşulda yetiştirilen bir bitki değildir. Bu nedenle aronya için uygun ortam oluşturulmalıdır.

Aronya genel olarak ılıman iklimde yetişen bir bitkidir. Bu nedenle Türkiye’nin ılıman bölgelerinde yetiştirmek önem taşır. Türkiye’nin ılıman bölgeleri Akdeniz ve Ege’dir. Aynı zamanda uygun mevsimlerde de yetişmesi önemlidir.

Aronya çalı formunda olan bir bitki türüdür. Aynı zamanda çok yıllıktır. Bu nedenle her sene düzenli olarak bakımı yapılmalıdır. Aronya aynı zamanda ortalama 2- 2,5 metre kadar uzayan bir bitkidir.

Aronya bahar geldiği zaman yeşillenmeye başlar. Nisan ayından itibaren ise aronyada beyaz çiçekler oluşmaya başlar. Aronya mayıs ayından sonra çiçekler yerine meyve açmaya başlar. Yaklaşık olarak ağustos ayına kadar meyveler iyice olgunlaşmış olur.

Ağustos ayında iyice büyümüş ve olgunlaşmış olan aronya bitkisi hasat edilmeye başlar. Sonbahar ayında ise yeşil yapraklar, kırmızı yaprakların yerine bırakır. Aronya bitkisi hassas olmasına rağmen kökleri oldukça güçlüdür. Bu nedenle farklı toprak türlerine de uyum sağlayabilir.

Aronya ekildikten sonra hava ve iklim koşullarına göre yaklaşık 2- 3 sene içerisinde ürün vermeye başlayacaktır. Bu nedenle bahçe ya da balkon değil de tarım ürünü olarak yetiştirmek çok daha iyi olur.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz