Sakarya Kaserra Seracılık

3
13577

Sakarya ilindeki seracılık faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağım. Sera kurmak isteyenlere rehber niteliğinde olacak bu bu araştırma yazımızda gerek Sakarya’daki tarımsal faaliyetler gerekse seracılık faaliyetlerini sizlere açıklamaya çalışacağım.

Sakarya ilimiz iklim olarak seracılık faaliyetine çok uygun bir yerdir diyemeyiz. Bazı ilçeleri Pamukova , Geyve ve Adapazarı ilçelerini bu tanımın dışında tutmak gerek mikro klima özellikleriyle en elverişli ilçelerdir ve tarımsal faaliyetlere en uygundur.

Sakarya Sera Tarımı

Diğer ilçeler ise gerek engebeli yapısı gerekse tabi koşullardan dolayı tarımsal faaliyetlerde çeşitlilik bulunmamaktadır. Fındık, mısır, buğday gibi tarım ürünleri bu ilçelerde daha çok tarımı yapılmaktadır. Sapanca ve Arifiye ilçelerinde ise süs bitkiciliği faaliyetleri yapılmaktadır.

Seracılık nerede yapılır?

Sakarya da seracılık ise Pamukova, Geyve, Adapazarı, Erenler ilçelerinde yoğun yapıldığı görülmektedir.

Kısaca seracılık ne demek nedir ?

Sera çeşitleri

Cam Sera

Cam Seranın özelikleri:

  • Cam sera saydam özeliğe sahiptir ve rüzgara karşı oldukça dayanıklıdır. Camın bileşiminde %75 silisyum oksit(kum),%15 soydum oksit (soda), %8 kalsiyum oksit(kireç) ve %2 oranında alüminyum oksit bulunmakta.
  • Cam sera bozulmaz paslanma, su ve hava geçirmez kırılgan bir maddeye sahiptir.
  • Cam serada kullanılan metal iskelet camın diğer örtü malzemelerine göre yararları daha fazladır.

•Kullanılan malzemeler sayesinde camlarda buğulanma ve nemlenme olmaz ve dolayısıyla bitkilerin üzerine su damlaları gelerek bitkilerin hastalanması önlenmiş olmakta.
•Cam seralarda verim diğer örtülü plastik seralara oranla daha yüksektir.
•İklim koşullarından etkilenmez (Çok büyük dolu yağışı dışında)
•Can seraların ışık geçirgenliği %89 ile %92 arasında değişmektedir.
•Ultraviyole (mor ötesi) ışıklardan etkilenmemekte.
•Toz tutmama özelliğine sahip olduğu için ışık geçirgenliklerinde bir değişim olmaz.
•Temizlemesi ve bakımı kolay .

Hobi Bahçe Serası

Son yıllarda insanların doğal tarıma olan ilgilerinde artış görünmekte, bunun nedeni ise git gide bozulan doğal denge ve rantlardır. Doğal tarıma duyulan ilgi bahçe ve tarlalarda ticari olmayan seraların kurulması ve kullanıma başlamasıyla insanların toprağın kıymetini daha iyi anlamasına neden olacaktır.

Sera nedir?

Tarım ürünlerinin yetişmesinde uygun şartlar sağlanması amacıyla kurulan ve şartları kontrol edilebilen seralar; bunlar cam,plastik ve fiberglas gibi ışığı geçiren malzemelerle örtülü yapılardır.

Bahçe serası kurulumunda  dikkat etmeniz gereken bazı detayları ise: Basınç, nem, ısı, su gibi önemli. Bahçemize kuracağınız seranın yerinin ayarlanması çok önemli.

Gün ışığından en iyi şekilde faydalanan bir alan seçilmeli. Bu alanda ağaç gölgelerinin veya etrafında bulunan yapıların gölgeleri bulunmamalı. Özelikle Ağaç kökleri topraktaki minerallerin büyük kısmını kullandığından sera çevresinde ağaç olmamasına özen gösterilmesinde fayda vardır.

Bahçe seracılıkta bir çok alternatif sunulmakta bunlar ise; Tek çatılı seralar, Çok çatılı, çatısız, yüksek çatılı, alçak çatılı gibi çeşitlerdir.

Sera yapımında taşıyıcı kolonlar genelde galvanize çelik ve alüminyum profilden imal edilmekte. Seranın örtüsünde ise cam, plastik ve fiberglas gibi malzemeler kullanılmakta.

Bahçe seracılığındaki en önemli unsur ise sera alanı seçerken dikkat edilmesi gereken kriter ise hava koşulların yapay yollarla düzenleyebilmek için elektrik ve drenaj gibi birçok sisteme ihtiyaç duyulacaktır.

Bu sebeple serayı kuracağınız alanın bütün bu ihtiyaçları karşılayabilecek bir alanda olmasına özen gösterilmesinde çok faydası olacaktır. Ayrıca seradaki bitkilerin belli zamanlarda ihtiyaç duydukları su miktarını ve bu suyun geri atılımını sağlayacak sulama ve drenaj sistemi seranızın en önemli detayıdır.

Sera Plastik

Sera Plastik kullanmanın üstünleri arasında serayı inşa etmek çok daha kolay ve bir cam çerçeve sera ‘dan daha ucuz. Sera Plastik özel hava standa up ve yırtılmaya karşı yapısı ile daha dayanıklı.

Plastik teknolojilerindeki gelişmesiyle,  sera plastik maliyetlerinin düşmesi ve sera konstrüksiyonunda yüklerinin az olması nedeniyle plastik örtülü seralar üreticiler tarafından daha çok tercih edilmektedir.Günümüzde yapılan araştırmaya göre sera plastiklerin de kullanılan katkı maddeleri ile kaplama malzemelerinin ömürleri ve dayanımları :

*UV (Ultra Violet) katkısı sera örtüsü güneşe karşı dayanaklılığını arttırmakta. Kullanılan Filmin kalınlığına ve sera örtüsü için talep edilen dayanım süresine, seranın kullanılacağı bölgeye göre farklı türlerde, farklı oranlarda UV katkıları kullanılmakta. Kullanım süresine göre 9-12-24-36 ve 60 ay gibi süreler olmak üzere sera örtü çeşitleri mevcuttur.

*IR ( InfraRed) katkısı ile sera ısısını muhafaza ederek gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkını +2 derece ila +5 derece azaltarak en aza indirmekte. IR katkısı ile sera içindeki don riskini azaltmakta ve bitkilerin strese girmesini önleyerek bitkinin gelişimini hızlandırmakta. Sera ısıtmasında enerji tasarrufu sağlanmakta.

*AF (AftiFog) katkısı sayesinde terlemeyle oluşan küçük su damlacıklarının bitki üzerine damlayarak zarar vermemesi için, film yüzeyinde ince bir su tabakası şeklinde yayılmasını sağlayarak bitkilerin olumsuz etkilenmesini önlemekte.

*EVA (Ethylene-VinyAcetate) katkısı ile filmin şeffaflığını artırarak sağlamlık ve esneklik kazandırmakta.

*AD (Antidust) katkısı ile sera örtüsünün dış yüzeyinde toz birikmesini dolayısıyla ışık geçirgenliğinin azalmasını engellemekte.

*AV (AntiVirüs) katkısı ile bitkilerde oluşabilecek haşere faaliyetlerini ve bazı zararlı mantar türlerinin gelişimini engellemekte.

*AB (AntiBakteriyel) katkısı ile bakteriyel faaliyetleri bloke ederek hastalıkların gelişimini azaltmakta.

*LD (LightDiffuser) katkısı ile güneş ışınlarının sera içinde kırılarak yayılmasını ve bu sayede bitkilerin güneşten yanmasını önlemekte.

Sera Plastik fiyatları örtü büyüklüğü ve kalitesine göre değişmekte.

Plastik Sera Fiyatları metre karesi 90 tl den başlamaktadır. Değişen özelliklerine göre fiyat değişmektedir. Kullanılan demirin paslanmaz olması da daha fiyatı artırıyor.

İkinci El Sera Sakarya

İkinci el sera malzemesi arıyorsunuz ve nerede bulabileceğinizi bilmiyorsanız bir kaç tık ile istediğiniz demir, naylon yada diğer malzemeye ulaşabilirsiniz.

İlk seçenek sahibinden com üzerinde arama kısmına sera yazmaktır. Daha sonra Sakarya ilin, seçip ilimiz içinde aratmaktadır. Çok fazla seçenek olmasa da bir kaç ilana ulaşabilirsiniz.

Burada şuna dikkat edin ikinci el serasını satmak için değilde sıfır sera yaptırmak için ilan ekleyenler var ve bu kişiler size şartlarını sıralıyorlar ve epey sizi külfete sokabilirler.

Bazı satıcılarda ellerindeki seraların hepsini size satmak niyetindeler. size malzemenizin bir kısmını verme niyetinde değillerdir, evlerine gidince u dönüşü yaparlar.

Birde tok satıcılar vardır size elindeki malzemeyi satmak niyetindeler ama fahiş fiyata sanki sıfır sera kuracakmış edasıyla.

Sera Malzemeleri

Sera yapımında malzemeleri seçerken dikkate alınması gereken etmenler ise:

  • Sera yapı malzemesi bütçenize uygun, sağlam ve hafif olmalı.
  • Seri üretime uygun olmalı.
  • Sera yapı malzemesi enerji tasarrufunu sağlamalı.
  • Alınan malzemelerin kuruluş ve tamiri kolay olmalı.
  • Her hava koşuluna dayanıklı olmalı ve hava koşullarından etkilenmemeli.
  • İklim ayarlanması yapılabilir seralar seçilmeli.

Sera yapı malzemeleri temel, iskelet elemanları ve çatı olarak sınıflandırılır. Bu elamanların planlamasında ve seçimlerinde bölgenin iklimi, serada yetiştirilmesi planlanan bitki türleri, seracılık işletmesinin büyüklüğü ve işletme tipi ayarlanması yapılmalıdır.

SERA MALZEMELERİ:

1-SERA ÖRTÜLERİ

2-SERA CLİPSLERİ

3-SERA BANTLARI

4-SERA İPİ

5-GÖLGELEME NETLERİ

6-MALÇ NAYLONU

7-BÖCEK NETİ

İSKELET MALZEMELERİ

  • Seraları iskeletlerinde ahşap ve metal malzemeler kullanılmakta.
  • Sera yapımında yaygın olarak kullanılan, çelik ürünü haddelenerek değişik profiller kazandırılmış ve piyasaya çelik profil olarak sunulmuş malzemelerdir.

KOLONLAR  (DİKMELER)

Seralarda kullanılacak kolonlar çatı ağırlığını ve sera yüzeylerine gelen rüzgar ve kar yükünü çeken ve sera temeline ve dolaylı olarak toprağa ileten yapı elamanlarından oluşur.

Kolonların yapımı:

  • Ahşap
  • Çelik
  • Alüminyum malzemelerdir.

ÇATI ELAMANLARI

Çatı elamanları ikiyi ayrılmakta bunlar serayı üstten örten çatı elamanları ise çatıyı oluşturan iskelet ve çatı  elemanlarıdır.

  • Sera çatısında çatıyı oluşturan elamanların kendi ağırlıklarıyla çatıyı tamamen örten saydam örtü malzemesini çatı örtüne etkili olan kar ve rüzgar yükünü tamir ve bakım için çatıya çıkan işçilerin ağırlığını çatıya asılan çeşitli bitki ile iş yerlerini taşıyabilecek sağlamlıkta olmalıdır.

ÇATI İSKELETİ ELEMANLARI

Çatı iskeleti elemanları, mertekler, aşıklar, çatı kirişlerinden oluşur. Buna ilaveten çatıya eklenen yağış sularının uzaklaştırılacağı su olukları, sera iç yüzeyinde yoğunlaşan su damlalarını toplayan damlalıklar ile daha fazla ısı ve ışık isteyen tavana asılan bitki düzenlerinden oluşmakta.

ÇATI ÖRTÜ MALZEMESİ

Serayı dış etkenlerden koruma amaçlı kaplanan saydam malzemeyle, kar ve rüzgar gibi dış etkenlerden korur ve sera içinden ısı kaybını azaltıp ışığı olanaklar ölçüsünde sera içine fazla geçirmesini sağlar. Seranın  örtü malzemesi cam veya plastiktir. Seranın yan duvarların malzemesi de aynı şekilde kaplanır.

CAM

Serada kullanılan cam saydam olup bozulmaz ve oldukça dayanıklıdır. Dayanıklılığın yanı sıra çabuk kırılır ama paslanmaz, su ve hava geçirmeyen bir maddeye sahiptir. Cam aşırı basınca, vurmaya, ani sıcaklık değişmelerine karşı da dayanıklısıdır.

PLASTİK

Dünya çapında plastik örtülü sera kullanımı cama göre daha fazladır. Plastik malzeme ile seracılık daha ekonomik olduğundan tercih her zaman plastikten yana olmuştur.

SERA MALZEMELERİ  arasında; Seralarda kullanılan plastik levhalar yer almakta. Cam örtü malzemesinin kaplanması, Plastik örtünün kaplanması, Oluklar ve damlalıklar, Rüzgarlıklar, Kapılar, Pencereler yer almakta.

Sera nasıl kurulur

Sera nasıl yapılır adlı Youtube videolarından da kurulum hakkında bilgi edinebilirsiniz.

sera naylon fiyatları 2020 yılında kilosu 18 tl ile 30 tl arasında satın alabilirsiniz.

sera sistemleri ve fiyatları

Sera Yapılan Referanslarımız:

  • Gebze Tübitak Yüksek Tünel Sera
  • Tübitak Polikarbonat Sera
  • Ferizli Doğal Bahçe Ürünleri Hobi Serası
  • Maşukiye Hobi Sera
  • Sapanca Hobi Sera
  • Akyazı “Çıldırlar” Hobi Sera
  • Serdivan “Yazlık”
  • Erenler “Değirmendere”
  • Akyazı “Kazancı”
  • Erenler “Esence Köyü”

Kaserra Tarım Mini Hobi Serası

Mini Sera hafif ve dayanıklı oluşu ile ayarlanabilen havalandırmaya sahip, sera kapağı sayesinde yeni yetiştireceğiniz bitkileri bulunduğu ortamdaki hava sirkülasyonunu kolayca kontrol etme olanağına sahipsiniz.

Mini seralar özel olarak dizayn edilmiş yetiştirme alanının graviye bazlı tepsisi farklı boy ve çeşitlerde saksıların konumlanmasına uyumlu.Yeni ekilen tohumlar ve klonlar için kullanılabilen temel özelliklere sahip mini seralar, 55 cm’lik en 29 cm’lik boy, 30 cm’lik yüksekliğe sahip.Bitkilerin gelişimini hızlandıracak ölçüde ışığın geçişine izin verir ve geri dönüşebilir bir yapısı ile çevre dostudur.

Mini Seralar uzun süreli kullanıma uygun ve dayanıklıdır. Mini sera az yer kapladığı için pencere kenarında , yeşillik ya da farklı bitkileri yetiştirmek için ideal konular sağlar .

Mini Sera fiyatları alacağınız sera çeşidine göre değişmekte.

Mini Sera modelleri ve fiyatları:

Prado Portatif Bahçe Balkon Serası -135,00 TL den başlayan fiyatlar.

Agromak portatif Bahçe Serası oval-33,00 TL den başlayan fiyatlar.

Agromak portatif Bahçe serası kare -85,00 TL den başlayan fiyatlar.

İntermas 4 katlı Şeffaf portatif Sera -230,00 TL den başlayan fiyatlar.

Prado 4 Raflı Portatif Balkon Serası – 95,00 TL den başlayan fiyatlar.

Büyük Bahçe Serası 180×180 Portatif UV Korumalı – 580,00 TL den başlayan fiyatlar.

Wort Garden Portatif Bahçe Serası- 69x49x124 cm -120,00 TL den başlayan fiyatlar.

Agromak Portatif Bahçe Serası 69(L)x124cm(H) – 150,00 TL den başlayan fiyatlar.

Sera yaptırmak için 0542 773 43 19 arayınız.

Duru x20 ULV SERA ilaçlama Nemlendirme Dezenfeksiyon – 2.000,00 TL den başlayan fiyatlar.

İntermas-Seffaf portatif sera 4 katlı 69cmx – 300,00 TL den başlayan

Sera Sınıflandırılması:

Sera sınıflandırılması 2 ye ayrılır bunlar;

1.Orta yastıklı ve yastıksız durumuna göre inşa edilen seralar:

  • Orta yastıklı seraların özellikleri:

İki tarafa uzanan yastıkların arasında sıranın ortasında boylu boyunca tercihen 220 cm genişliği ile bir orta yastık bulunmakta. Bu tip seralar orta yastıksızlardan ayıran özelliği ise daha geniş alınması. Orta yastıklı seralarda  üretme  ve yetiştirme yapılması düşünülürse, üretime ve yetiştirmeye elverişlidir.

Orta yastık üretmeye, kenar yastıklar ise saksıya, daha önce bir kaba yada tüpe alınan fidan ve aşıları yetiştirmeye  tahsis edilmekte. Orta yastık seralar diğere seralardan daha sıcaktır.

  • Orta yastıksız Seralar:

Orta yastıksız seraların genişlikleri 80cm kadardır ve orta yolun iki tarafında tercihen 110cm genişliğinde birere üretme yastığı bulunmakta. Orta yastıksızlar da buluna yan yastıklar genellikle çelik üretimi ve aşılara tahsisi edilmek üzere yapılır.

2.Çatı Şekillerine Göre Seraların Özellikleri:

  • Tek Çatılı Seralar:

Tek çatılı seralarda çatılar tek meyilli oluşundan tek yüzeylidir. Tek çatılı seralar genellikle bir binanın veya bi duvarın güneye bakan tarafına dayalıdır.Bu tip seraların çatı eğimi güneye baktığından güneş ışınlarından ve sıcaklığından iyi faydalanmaktadır. Bu tip seraları daha çok amatör seracılar tercih etmekte, tesislerin kuruluşu ucuz oluşundan.

Tek çatılı seralar tercihlerde bir kenarı bir yere dayanmayan müstakil olarak tek çatılı seraların yapılma olasılığıdır, böyle bir durumda çift meyilli veya iki çatılı seralar tercih edilmesi daha mantıklıdır.

  • İki Çatılı Seralar:

İki çatılı sera demek yan yana gelen blok seralardır, bu tip çatılarda ikiz kenar veya iki kenarı eşit olmayan çatılı seraların yan yana gelmesinden dolayı oluşmakta.

  • Blok Seralar:

Blok seralar bir birlerine ekli olarak tesis edilmekte bu nedenle giderleri daha az olur. Bu tip çatı örtüsünde aynı tür bitki yetiştirme düşünülürse, aralarında ara duvara ihtiyaç olmaz.  Blok  seralarda her blok için ayrı bir türün yetiştirilmesi düşünülürse o zaman her türe uygun farklı ekolojik koşullar yaratmak için blokların arasına perdeler koyarak bir birinde ayrılmalı.

Seralarda İskelet ve Örtü Malzemeleri ve Özellikleri Nelerdir:

1• Seralarda kullanılan İskelet malzemeleri ve Özellikleri:

Seralar da taşıyıcı fonksiyon oluşturan temel, duvarlar, iskelet ve onu örten bir koruyucu örtüdür. Seraların iskeletleri ahşap, demir, beton, alüminyum gibi tercihlerden olabilir.

Yapılacak bu tercihlerin özeliklerini bilmek ve ona göre hareket etmekte fayda olacaktır.

Tercihinizde Ahşap iskelet varsa ise, ahşap iskeletten oluşan seralarda çabuk çürüme görüldüğünü ve ahşap iskeletlerin ömürlerini uzatmak için emprenye ederek sık sık boyamak gereksinim duyduğunu göz ardı etmemek lazım. Yöreye göre değişen ahşap iskeletler sıcak yörelerde kamışlar da kullanılabilinir.

Dayanıklılık konusunda Demir iskeletler daha uzun ömürlüdür, Demi iskeletlerin daha uzun ömürlü ve paslanmaması için alınması gereken tedbirler ise antipas ile boyanmalarıdır.

Zamanımızda çok az kullanılan iskelet türü ise beton iskeletlerdir.  Beton kullanımı daha ziyade temel ve duvarlarda kullanılışı daha uygundur.

Alüminyum veya hafif metal iskeletlerin kullanışı ise seranın ışık alımını ahşap iskelette görüldüğü gibi fazla azaltmaz ve hafifliği, sağlamlığı ile daha uzun ömürlüdür.

2• Örtü Materyalinin Özellikleri nelerdir:

Seralarda kullanılan örtü materyali güneş ışınlarını rahatlıkla geçirebilecek özellikte olmalı, sıcaklığı muhafaza edebilmeli, hafif ve ucuz olmalı, montajı kolay ve dayanıklı olmalı, ışık geçirgenliğini zamanla kaybetmeyen cinsten ve kolay yıkanarak temizlenebilir nitelikte olmalı.

Kullanılan örtü materyali

-Cam,

-Yumuşak plastik,

-Sert plastik,

-Fiber

Alternatifleri kullanılır.

Cam örtü malzemesi ışık geçirgenlik konusunda en fazla olanıdır. Plastik örtü kullanmayı düşlüyorsanız, iskeletin ahşap, cam örtü materyali kullanılacaksa iskeletin metal olması doğru tercihiniz olacaktır.

Plastik örtü metal iskelete doğrudan gelirse rüzgarla daha çabuk yırtılmasına neden olacaktır. Ahşap iskelet de zamanla eğildiğinden, çalıştığından cam örtü yaptırmak yersiz olacaktır. Ahşap çalıştıkça camlar daha çabuk kırılacağından en uygun örtü şekli yarı silindirik seralarda metal iskelete temas yerleri ahşapla veya sert plastikle takviye edilerek plastik örtü geçirilmeli.

1-Plastik Örtülerin Sakıncaları:

Plastik örtüler PVC veya polietilen maddesinden oluşurlar bundan dolayı da 1-2 yıl ömürlüdürler. Plastik örtüler çoğunlukla fiziksel ve mekanik etkilere karşı dayanıksızdır. Plastik örtü materyalinin bitkilerde renk oluşumu ve büyümeyi engelleyen bitkilerin gelişimini durduran ve kısa kalmalarına neden olan ultraviyole(kısa dalga) ışınları geçirme niteliğine sahipliği cama kıyasla çok daha fazla görülmekte.

Plastikte görülen bu özelliği son yıllarda yapılan çalışmalarla plastik üretiminde görülen gelişmelerde cam gibi hatta daha yüksek ışık geçirgenliği sağlanmıştır. Fakat plastik zamanla kirlenme ve yıpranma gösterdiğinden dolayı ışık geçirgenliğinde büyük düşmeler görülmekte. Her ne kadar plastik örtüler yıkansa da kirliliklerini cam gibi atamadıkları için temizlenme tam sağlanmamakta. Bunun sebebi ise tozlar plastik üzerine elektriksel yük ile bağlandığı için kirlilik devamlı kalıcı kalır plastiğin üzerinde.

Plastik örtülerin bir özellikleri ise yüksek sıcaklıkta kendisini salıvermesi ve soğukta da büzmesidir. Plastik örtüler üzerine yapılan çalışmalarda, plastikte görülen Salı verme ve büzüşme yapılan bazı ilave maddelerle bu kusurlar bir ölçüde azaltılmıştır.

Plastik örtülü seralarda yeterli havalandırma yapılamazsa ve hava boşlukları yok denecek kadar az ise cam seraya kıyasla çok fazla nem tutacağından  sera için sakıncalı bir durum ortaya çıkacaktır.

2• Polietilen Örtü özellikleri:

Polietilen örtü materyalin kalınlığı 0.15-0.30 mm kalınlığında dır ve diğer örtü türlerine göre daha ucuzdur. Hava etmenlere karşı, rüzgara karşı dayanıksızdır ve kolay yırtılıp çabuk kirlenir.

3• PVC Örtü Özellikleri:

Yapı olarak yumuşak ve geçirgendir. Hava koşullarında -10° ile 60°C arasında stabildir ama daha soğuklarda büzüşür, kırışır, çatlar, daha sıcaklarda yumuşama yapar. Bu Özelliklere dayanarak kışın soğuk olan yerlerde ve yazın çok sıcak olan yerler için uygun değildir. PVC örtünün ömrü polietilen örtü materyalinden daha uzundur ortalama 2-4 yıl arasıdır. Diğer plastik örtülere göre daha pahalıdır.

Fiyat Teklifi Almak için Whatsapp Destek

 

Sera Şekilleri

Aşağıda 2017 de yapılan sera tarımında hangi ürünler yetiştirildiğine dair istatistiktir. Bu değerleri göz önünde bulundurarak ürün seçimi yapabilirsiniz.

Değerlendirme
Sakarya Sera
Önceki İçerikSakarya Solar Enerji
Sonraki İçerik2018 Hendek Tarım ve Hayvancılık Fuarı İzlenimleri
sakarya-seracilikSakarya ilindeki seracılık faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağım. Sera kurmak isteyenlere rehber niteliğinde olacak bu bu araştırma yazımızda gerek Sakarya'daki tarımsal faaliyetler gerekse seracılık faaliyetlerini sizlere açıklamaya çalışacağım.

3 YORUMLAR

  1. Selamunaleykum epey faydalı bilgiler yazmışsınız teşekkür ederim ben 10 adet 8 e 5p sera naylonu araştırıyorum sakaryada iyi kaliteli naylonu nerede bulabilirim teşekkür ederim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz