Adapazarı Balkabağı Yetiştirme 2021 Fiyatları

Balkabağı denince akla gelen il Sakarya dır. Adapazarı ovasında yetiştirilen balkabağının lezzeti tüm Türkiye ce bilinmektedir. Bu yazımda sizlere Akyazı da yetiştirmekte olduğum  beyaz balkabağı‘nın serüvenini ve dikkat edilmesi gerekenleri paylaşmaya çalışacağım.

Beyaz balkabağının ekim zamanı bölgesel olarak farklılık göstermektedir. Sakarya civarında ekim en erken Nisan ayının ilk günleridir. Marmara bölgesinde ekim en erken 15 Mart ile 15 Nisan arasındadır.

 2024 itibariyle balkabağı fiyatları perakende 8 TL, toptan 7 TL civarındadır.

Kabak Ekim Zamanı Video

2020 yılında kış, çok soğuk geçmedi ve kar yağışı da olmadı bu sebeple bizlerde nisan ayının ilk haftası geçirmedik. Kabak ekimimizi el ile sıra usulüne uygun şekilde yaptık. Toprak hazırlığı ve hayvan gübresi uygulandı ayrıca yabancı otlarla mücadele için ot ilacı uygulandı. Taban gübresi “TSP, MAP ,DAP, 20/20, 15/15/15  gibi” uygulaması da yararlı olacağını düşünmekteyiz.

Balkabağı ekiminden önce ise toprağımızın yapısını güçlendirmek için kesmiş hayvan gübresi atmak önemli çünkü suni gübreler malümunuz 300 tl 700 tl (Aralık 2021)  civarında satılmaktadır. Bu parayı vereceğinize organik hayvan gübresi” inek, koyun, tavuk” ekim alanınıza serdirip sürdünmeniz daha uyguna mal olacaktır. Tavuk gübresinde özellikle fermante olmuş olanı seçerseniz bitkileri yakmazsınız. 

Sürülü olan yerinizi ekim zamanına yakın bir günde tırmık yada ızgara denilen aletlerle otlardan temizlemiş olursunuz ayrıca topak halindeki keseklerden de kurtulursunuz bir nebze.

Ekim aşamasına geçtiğinizde kabak tohumlarını sivri kısmı aşağıya gelecek şekilde toprağa koyacağız. Tek sıra yaptığımız için araları birer adım yani 50 cm civarında olacak. Bazı tohumların çıkmama durumundan dolayı bu kadar sık ekim yapıyoruz.

Tekleme işleminde 70 cm yada 1 metre aralıklı olarak tekleme yapacağız. Çok yağış alan bölgeler için tavsiyen kabak sıralarını sırt olacak şekilde yapmanızdır ve hayvan gübrenizi bu sırta yayarsa yararlı olacaktır.

 

Kabak  ekiminde tek sıra halinde yaparken  sıranın yamuk olmaması için ip çekilip düzgün bir şekilde için yapabilirsiniz.  sıraların ara mesafesi ise Minimum 2,5 / 3 metre olmalı. Biz kendi yaptığımız Ekim’de sıralar arası mesafenin 5 metre olmasını sağladık fakat fazla olduğu kanaatindeyim.

 Ekim sırasında kabak tohumlarını çok derine etmemeye çalışın. Çünkü bitki çok derinden çıkışı sırasında sıkıntılar yaşayabiliyor. Kimileri toprağın altında kalabilir. Bunun için tavsiyem Ekin derinliğinde 2 santimdir. Ekim yaptığım tarla yaklaşık 5 dönüm “5000 metrekare” ve 50*100 ebatlarında.

Ektiğiniz yerde özellikle tohumunu üzerinde keseklerin olmamasına dikkat edin kabak filizlendikten sonra bu keseklerin altında kalabiliyor de dışarıya kendini veremiyor. Bizim ekimini yaptığımız beyaz balkabağı doğumları 1 hafta ile 10 gün civarında filiz erdi.

Önlem olarak sizlere tavsiyem filizlerin çıkıp çıkmadığını  kontrol etmenizdir çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi bazı tohumlar kesiklerin altında kalabiliyor bunu elle düzeltmemiz gerekebiliyor. 

Bazı kabak ekimi yapan çiftçilerin sorunu da içine yapılan tohumların Kargalar tarafından yenmesi. Bu durumla karşılaşmamak için tohumları çok yavan ekmeyin.  toprak üzerinde görülmesi durumunda özellikle kargalar bir tohumu keşfettiğinde diğer tohumlarda da dadanıp  ektiğiniz yeri talan edebiliyorlar.

Kabak Çapalama

Bizim ekim yapmış olduğumuz  kabaklar 28 Nisan 2018 itibariyle 3 – 4 yaprak oldu  ve önce seyretme yaptık kabakların sıklığına 1 metreye getirdik ardından fermente olmuş kuru tavuk gübresini her bir filizin etrafına  yuvarlak şekilde attık. 

Ardından Çapa yaparak bitkilerin etrafındaki zararlı otlarla birlikte  kazma ve temizleme işlemini yaptık. Bir kaç gün sonra yaklaşık 5 gün sonra tekrar yabancı otlarla ilgili bir çalışma daha yaptım gözden kaçan veya yeni çıkan otları kopardık. İlerleyen günlerde bu  otlar için ilaçlamada yapacağız.

Kabakta Yaprak Piresine Çözüm

Bugün 6.5.2018 bir arkadaşın uyarısı ve kontrollerimiz neticesinde kabakların yaprakların buruşma belirtileri gözlemledik ve yaprak altlarına baktığımızda pire gördük ve ilaçlama işlemi için çalışmalara başladık. 5 dönüm tarlaya sırt motoruyla 3 depo ilaçlama yaptık.

Her depoya 1 kapak ilaç koyduk. İlerleyen zamanda tekrar kontrol edip eğe pire sorunu devam ediyorsa ilaçlama tekrar edeceğiz. Haftaya ise yaprak gübresi uygulaması yapacağız. Tüm detayları sizlere yazacağım…

Mehmet Açıkgöz İle Balkabağına Dair Değerlendirmeler

7 Mayıs Pazartesi günü Akyazı ilçesinin Yahyalı köyünde  balkabağı yetiştiren Mehmet Açıkgöz‘ün tarlalarını inceledik ve kendisiyle bilgi alışverişinde bulunduk. Mehmet Açıkgöz 60 dönüm civarındaki tarlasında Adapazarı balkabağı yetiştirmekte ve kendi ekipmanlarıyla kendi tarlasında çifçilik faaliyeti yapmaktadır.

Mayıs ayının ilk gününde ekim yaptığını ve ekimden sonra yağmur yağışı aldığını belirten Mehmet bey özellikle yabancı otlarla yaptığı mücadelede çok başarılı olmuşa benziyor. Aşağıdaki resimlerde yabancı otlarla sıra arasından traktörüyle çapa makinesiyle bir kaç kez sürüm gerçekleştirdiğini belirtti.

Adapazarı balkabağı Mehmet Açıkgöz
Adapazarı balkabağı Mehmet Açıkgöz

Yahyalı köyündeki 7 dönümlük tarlasında yaptığımız gözlemede kabakların aralarında çapa yapılmayan sıralardaki fideler diğer taraflardaki çapa yapılan sıralara göre daha büyük olduğunu ve bunun sebebininde kurak dönemde yapılan kabak çapalama işleminin kabak diplerindeki nemi aldığı için yeterince gelişmediğini belirtti.

açıkgöz balkabağı
Mehmet Açıkgöz balkabağı tarlası

Birkaç gündür süren yağışın ardından ilaçlama ve gübreleme çalışmasına başlayacağını belirten Mehmet Açıkgöz ayrıca kabaklarını seyrelteceğini belirtti. Kendisi teşekkür ediyorum şimdilik, ilerleyen günlerde yeni çalışmaları hakkında bilgi almaya devam edeceğiz.

15 mayıs tarihinde beyaz balkabaklarımızın sıra aralarına traktörle tırmık çektik ve yabancı otların %80 den kurtulmuş olduk. Bazı fideleri böcekler yiyebilir bunun için kontrol edip ilaçlamak ve boşluklara yeni tohum ekmek gerekiyor. Biz ilaçlama yaptık fakat bazı böcekler bizden erken davrandı az da olsa fideleri dipten yediler.

Ekim yaptığımız tohumlar 19 mayıs itibariyle çıkmış durumda. Erken bir filizlenme olduğunun farkındayız. Çünkü şöyle bir uygulama yaptık: Tohumları şişe içine koyup şişeyi de su ile doldurduk. Çimlenme hızlandı ayrıca tohumları derin ekmedik 3 cm gibi.

Balkabağına Yaprak Gübresi Atılması

Balkabaklarına hasata 15 gün kalancaya kadar yaprak gübresi uygulaması yapılması gerekiyor. Genellikle çinko ağırlıklı olan bu uygulama kabak yapraklarının büyümesi ve gelişmesinde etkili olmaktadır. Diğer mikro besin elementlerini de atarsanız bitki sağılığı için iyi olacaktır.

Sağlıklı gelişen yapraklar daha çok besin alır bünyeye ve gerek çiçek sayısını gerekse meyve tutumunu artırır. Zirai ilaç satan marketlerden yada Şeker pancarı kooperatifinden yaprak gübresi alabilirsiniz. En pahalı olan ve etkili olan gübrenin fiyatı 50 tl civarındadır.

Daha önce satın almış olduğum mebor5 plus yaprak gübresinin uygulamıştım. İçeriğinde hem çinko, bor, fosfor hemde azot bulunmaktadır. Mobor5 plus hakkında bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Map gübresi de atabilirsiniz.

Aşağıya eklediğim resimde Adapazarı balkabaklarımızın gelişiminde yeni bir evreye geçtiğini tevek dediğimiz bitkinin kollarının uzadığını ve çiçek yapmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz.

Tevek dediğimiz kolların uzaması neticesinde sıra aralarına son kez traktör ile tırmık yada ızgara ile yabancı istenmeyen otları temizlememiz gerekiyor. Aksi taktirde bir kaç gün içinde tarlamıza traktörle giremeyeceğiz.

Bir uyarıda uzayan kollara yön vermek gerekiyorsa şimdi vermeye başlayın. Aksi taktirde  kolların altından yeni kökler çıkmaktadır ve toprağa tutunmaktadır. Bu köklerin ve bitkinin zarar görmemesi için bu aşamada yönlendirme yapılmalıdır.

Yukarıda gördüğünüz gibi çiçek açan kabaklar artık meyvesini verdi ve küçük kabaklarımız yetişmeye başladı. Bu arada fidelerin diplerine 26 azot gübre uyguladık ve diplerini kazdık, hem otlardan kurtarmak hemde gübrelerin uçmasını engelleyip yararlarından faydalandık.

Meyve lezzetini ve büyüklüğünü artırmak için potasyum ağırlıklı gübre kullanırsanız tonaj ve lezzette artış sağlayacaksınız.

18 Ağustos itibariyle kabaklar olgunlaşmış ve hasat zamanı başladı fakat bu erken bir hasattir. Balkabağı bitkisi tam kurumadan ve meyveler pişmeden almanız iyi olmaz. balkabağı sapının kuruması gerekiyor ayrıca dışı sertleşmesi gerekiyor.

Kabaklar çevrilmesini tavsiye ederim. Bazı çiftçiler beyaz kabaklarını tarlalarında aldığını Adapazarı yolu üzerinden geçerken gördüm. Ayrıca bazı kabak toptancıları arkadaşlarımıza kabak satın alama talebinde bulunduğu haberini aldık.

2021 Adapazarı beyaz balkabağı fiyatı

Pazarda fiyat araştırmamız neticesinde yeni mahsul kabak fiyatı perakende olarak 3 tl olduğu görülmekte. Kabak tüccarları ise ürünleri 1 tl arasında almaya çalıştığını öğrendik. Bazı kurnaz tüccarlar ise dönümü 1,250 tl den alma talebinde bulunuyor.

 

Tohum alım talebinde bulunabilirsiniz. 

 

10

Ortalama 1000 metre kareye 100 gram tohum 300 adet ekilmektedir.;1 Dönüm için;100 gramlık organik Adapazarı balkabağı tohumunu 35 TL karşılığında adresinize kargoyla gönderelim. Ayrıca hazır balkabağı fidesi isteyenler için fide gönderebilirim.

https://youtu.be/WoqdztWMRAw

Ayrıca gübreleme programı hazırlatmak isterseniz ziraat mühendisi arkadaşımız ile gerekli çalışma yaptırabilirim.

Youtube kanalımdan beni takip edebilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UCm0vw1lIBY6YLZpO9EYZMoQ

Su Kabağı Tohumu

Su kabağı ekip yetiştirmek istiyorsanız tohum almak istiyorsanız sizlere özel olarak seçip paketlediğimiz su kabağı tohumlarımızı satışa sunmuş bulunuyoruz. 10 adeti 10 tl den yada istediğiniz miktarda tohumu özel ambalajında sizlere gönderiyorum.

Kuru Su kabağı nereden bulurum diye dert etmeyin ister satmak isteyenler isterse almak isteyenler iletişim bilgilerinden bana ulaşırsa alıp satım konusunda yardımcı olunacaktır.

Organik Sakız Kabak Tohumları

Sofralarımızın sevilen tadı olan ister yoğurtlu ister sarımsaklı yenilebilen sakız kabaklarının tohumu mevcuttur. Kuruyemiş olarak ta kullanılan çekirdekleriyle halkımızın beğenisini toplamaya devam etmekte.

Organik olarak yetiştirdiğimiz sakız kabaklarının tohumlarını olgunlaşmış vaziyette aldık ve sizler için satışa sunduk. 100 gr “400 Adet” tohum satış fiyatımız 30 TL dir.

Soru yada önerilerinizi aşağıdaki yorum alanından bana iletebilirsiniz.

Kabak Almak Yada Satmak İçin Rehberime Kayıt Olabilirsiniz

Balkabağı ile ilgili çok sorulan sorular: 1 dönüm tarladan ne kadar kabak çıkar ?

1 dönüm tarladan iyi bakım ile 2 ila 4 ton civarında balkabağı elde edilebilmekte.

  • Bal kabağı ne zaman toplanır ?

    Ortalama olarak Ekim ayı başında toplanmaktadır.

  • Kabak yetiştiriciliği karlı mı?

    Her tarım ürününde olduğu gibi toptan değilde perakende satış yapıldığında iyi gelir getirmektedir.

  • Balkabağı ne zaman çıkar ?

    Tohum ekiminden en erken 1 hafta içinde fideler çıkmaktadır.

  • Balkabağı ne zaman ekilir?

    Marmara bölgesi için Nisan ayının ilk günlerinde ekilmektedir. Diğer bölgelerde değişiklik olmaktadır.

  • Balkabağı ne zaman olur?

    Ürün saplarının kuruduğu zaman hasat için en ideal zamandır.

  • Balkabağı nerede yetişir?

    iklim olarak en uygun yer Sakarya ili ve çevresidir.

  • Balkabağı nasıl ekilir?

    El ile ekilmektedir ayrıca makine ile de ekibi yapılabilir.

  • Balkabağı kaç günde yetişir?

    Ortalama 6 ay içerisinde hasat edilebilir duruma gelmektedir.

  • balkabağı nasıl sulanır?

    Damlama sulama ile sulama yapılması tavsiye edilmektedir.

  • kestane kabağı ile balkabağı arasındaki fark

    Kestane balkabağı Sakarya iline özgü bir kabak çeşididir. Balkabağı denince Amerikan filmlerinden gördüğümüz turuncu renkteki kabak çeşidi akla gelse de son dönemde bu tabu yıkılmaya başladı.

  • kabak hangi gübreyi sever?

    Organik madde oranı yüksek gübreleme programı ile çok iyi neticeler elde edilebilir. TSP, Dap, MAP gibi gübrelerde dönemsel olarak verilmektedir.

  • bal kabağı kilosu ne kadar?

    Perakende fiyatı 01.12.2021 itibariyle 2 .5 TL.

  • balkabağı ne zaman sulanır

    Toprak yapısı ve iklime göre sulama programı yapılmalı. Marmara ve Karadeniz iklimi olan yerlerde 3 yada 4 kez sulama yapılabilir. Diğer yerlerde ise daha fazla yapılmalı.

Amerikan Dev Balkabağı 

Aşağıda gördüğünüz dev balkabağı çeşidi Sakarya Akyazı, Harunusta mahallesinde kendi yetiştirdiğim balkabaklarının fotoğraflarıdır. Tüm aşamaları Youtube kanalımda mevcuttur. 

Amerikan balkabağı tohumu isteyenler bana ulaşarak tohum talep edebilirler.

Benzer Bilgiler

Kışlık Kabak Yetiştiriciliği

Kışlık kabak yetiştiriciliği genelde evde taze yemek isteyen kişilerin...

Bitki Nasıl Yetiştirilir?

Bitki nasıl yetiştirilir konusu son dönemlerde gündemde olan konular...

Aronya Yetiştiriciliği

Aronya yetiştiriciliği dünya çapında popüler hale gelmeye başladığı için...

Buğday Yetiştirme Rehberi

Buğday ekmeye karar verdiyseniz sizlere vereceğim teknik bilgilerle daha...

Uzman Eller Projesi Nedir? Başvuru Şartları 2022

Uzman Eller projesiyle 100 bin TL hibe veren Tarım...

İşler

Balkabağı denince akla gelen il Sakarya dır. Adapazarı ovasında yetiştirilen balkabağının lezzeti tüm Türkiye ce bilinmektedir. Bu yazımda sizlere Akyazı da yetiştirmekte olduğum  balkabağının serüvenini ve dikkat edilmesi gerekenleri paylaşmaya çalışacağım. 2018 yılında balkabağı fiyatları ve toptan satın almak isteyenlere direk üreticiden satış.Adapazarı Balkabağı Yetiştirme 2021 Fiyatları