İŞ KAZALARINDA ve MESLEK HASTALIKLARINDA BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

0
3725

İş kazaları işveren tarafından,
-Kolluk kuvvetlerine derhal.
-işyerinin bağlı bulunduğu ÇSGB Bölge Müdürlüğü ne en geç İki iş günü içerisinde,

-SGK’ya en geç üç iş günü içerisinde, bildirilmelidir. İş kazasının işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmesi halinde,bildirim süresi iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren başlar.

 

Kendi adına çalışanlar için SGK’ya bildirim, bir ayı geçmemek şartıyla rahatsızlığının bildirim yapmaya engel olmadığı günden sonra üç iş günü içinde yapılmalıdır.

4-1/ (b) bendi (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalıların bildirim yapmaya engel durumlarını hekim raporu ile veya diğer mücbir sebepleri belgelendirmeleri şarttır.

 

Meslek hastalığı, işveren tarafından öğrenildikten sonra, en geç iki iş günü içerinde ÇSGB Bölge Md.’ne , en geç iş öç günü İçerisinde SGK’ya bildirilmelidir. Kendi adına çalışanlar da meslek hastalığına yakalandıklarını öğrendikleri tarihten itibaren en geç üç iş günü içerisinde SGK’ya bildirir yapmalıdırlar.

SGK’ya bildirimler eskiden vizite kağıdı ile yapılabilirken yeni uygulamada iş kazası ve meslek hastalığı bildiraesininf Sosyal || Sigorta Işiemieri Yönetmeliği Ek-7^.e-siqorta ile veya doğrudan yada posta ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaştırılması gerekmektedir.
Adi posta veya kargo ile yapılan bildirimlerde kurum kayıtlarına intikal tarihi,taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele postajle yapılan bildirimlerde de postaya veriliş tarihi esas alınır. Bildirim için tanınan sürede resmi tatil günlerine rastlayan günler üç iş günü hesabında dikkate alınmaz

-Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen veya yazılı olarak bildirilen hususları kasten eksik ya da yanlış bildiren işverenden veya Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıdan, Kurumca bu olayla ilgili yapılmış bulunan tedavi giderleri, yol parası ve zaruri masraflar ile diğer harcamalar, ödenmişse geçici iş

göremezlik ödeneği tahsil edilir.

-İş kazasını ÇSGB Bölge Md.’ne bildirmemenin cezası, İş Kanununun 105 maddesi uyarınca 2009 yılı için 1120 TL’dir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz