Okurlarımızdan yaşı bekleyecek olanlar tablolarda yayınlanacak yaşa girince mi yoksa tamamlayınca mı emekli olacağım şeklinde .sorularına muhatap olmaktayız. Buna cevap Uımam lay ıncadır ve hesaplaması aşağıdaki şekildedir.
Nüfus cüzdanlarında ay ve gün yazmayan sadece yıl yazanlar (Yıl ortası)
01.Temmuzda doğmuş sayılırlar.
Nüfus cüzdanlarında ay ve yıl yazılı ama gün yazılı olmayanlar ise o ayın 1 ’inde doğmuş sayılırlar.
Doğum tarihi ??.??, 19??
Gereken YAŞ + 00,00.00??
??.??. 2???
—YAŞ düzeltmeleri emeklilikte işe yaramaz
Yaş düzeltmelerine Anayasa Mahkemesi nokta koydu. 1999 yılından beri emeklilikte prim Ödeme süresi ile sigortalılık süresinin yanı sıra ‘yaş’ şartının getirilmesinden sonra nüfusta kayıtlı doğum tarihlerinin düzeltilmesinin önemi artmaya başlamıştı. Kişiler Önce asliye hukuk mahkemelerinde yaş düzeltme (tashih) davaları açıyorlar, sonra SSK veya Bağ-Kur darı emeklilik için talepte bulunuyorlardı.
Ancak, sosyal güvenlik kurumlan, düzeltilmiş yaşa itibar etmeyip reddettiklerinde, konu önce iş mahkemesine, sonra Yargıtay’a gidiyordu.
Bu konu ile alakalı olarak SSK ve Bağ-Kur ile ilgili davalara bakmakla görevli olan Yargıtay 10. Hukuk ve 21. Hukuk daireleri 2000 yılından itibaren birbirleri ile zıt kararlar vermeye başlamışlardı, 10. Hukuk Dairesi, yerel mahkemelerin sigortalı lehine verdiği kararları yani “SSK ve Bağ-Kur düzeltilmiş yaş kayıtlarına göre sigortalıları emekli etmelidir.” şeklinde olanlarını hemen onamakta; sigortalı aleyhine olanları ise bozmaktaydı. 10. Hukuk J)airesi’mrı sigortalı aleyhine karar veren yerel mahkemenin kararım bozmasından sonra yerel mahkeme hakimi kararında direndiğinde ise Yargıtay Hukuk Genel Kurulu mahkeme hakimleri gibi düşünmekteydi,
21, Hukuk Dairesi ise 10. Hukuk Dairesi’nin tam tersi kararlara imza atmaktaydı. 21. Daire sigortalı lehine çıkan kararları bozmakta, sigortalı aleyhine olan kararlan ise onamaktaydı. Varil sigortalıların mahkeme sonrasında kararlan 10. Hukuk Dairesi’ne düşerse emekli olurlarken, 21. Daire’yc düşenler emekli olamıyorlardı,
Sonunda bu haksız ve çözümsüz duruma TBMM el koydu ve 5198 sayılı kanun ile 506 sayılı kanunun 120. maddesine şu fıkrayı ekledi: “İş kazalarıyla meslek hastalıkları, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasından gelir ve aylık tahsisleri ile sermaye değerinin hesabında, iş kazasının olduğu veya meslek hastalığının hekim raporuyla ilk defa tespit edildiği veya sigortalıların yürürlükten kaldırılmış 5417 ve 6900 sayılı kanunlara veya 506 sayılı kanun île diğer sosyal güvenlik kurumlanna tâbi olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten sonraki yaş tashihleri dikkate alınmaz,”
Bu yasa değişikliği de bîr mahkeme tarafından Anayasa’ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’no gönderilmişti. Yüksek Mahkeme konu ile ilgili kararım verdi; sigortalılık süreni içerisinde doğum talihlerinde yapılan yaş düzeltmelerinin, sigortalılara aylık bağlanma*?»oda dikkate alınmamasını Anayasa’ya aykırı bulmadı. SSK’ya tabi olarak çalışan davacının sigortalılık süresi içindeki yaş tahsisi kararının, yaşlılık aylığı bağlanmasında dikkate alınmaması Üzerine açtığı davada, ilgili yasa hükmünün Anayasa’ya aykırılığı savını ciddi bulan yerel mahkemenin başvurusunu, “devletin, personel politikasını belirlemede büyük öneriri olan emeklilik düzenlini, aktüeryai dengeleri gözeterek bilimsel verilere göre belirlenmesı ve buna göre gerekli yasal düzenlemeleri yapmasının doğal olduğunu” belirterek reddetti. .
Artık fut karardan sonra, işe girdikten sonra yaptırılan, yaş büyütmeleri veya küçültmeleri “SGK mevzuatında dikkate alınmamaktadır.