Uzmanından Profesyonel CV Hazırlama

0
6640

Uzmanından cv hazırlama istiyorsunuz yada Microsoft Word de CV formu arıyorsunuz. Okulunuzu bitirdiniz yada işinizi bıraktınız sizlere basit cv örnekleri’nin yanı sıra exel, word, pdf cv oluşturmada profesyonel yardım etmeye çalışıyorum.

Nasıl iyi bir şekilde CV hazırlayabiliriz CV de nelerin bulunması gerekiyor? Nelere dikkat edilmesi gerekiyor ve iş görüşmesinde Hangi konuların üzerinde daha çok durmamız ve hangi konuların üzerine eğilmemiz gerektiğini bu yazımızda bulabileceksiniz.

Etkili CV ile İstenilen işe Girin

CV nize geri dönüş olmuyor olabilir, Üniversite son sınıfta sınıf staj bitiyor ve artık CV hazırlama zamanının geldiğini hissediyorsunuz. Ya da ilk kez CV hazırlıyorsunuz.

Öncelikle CV de neler bulunması gerekiyor ve hangi işyerlerine nasıl Cv hazırlanmalı bunun üzerine odaklanacağız. Her kişinin hazırlaması gereken CV farklı olması gerekiyor. Ona özgü olması gerekiyor. CV hazırlarken beklentileriniz neler olduğu ile ilgili bir metin, yazı, şablon seçmeniz gerekiyor. O yüzden herkesin CV si farklı olmalı ve farklı özellikler barındırmalı.

CV yada Özgeçmiş Nedir?

CV  yada özgeçmiş çalışma hayatında adlandırılıyor . Bir iş ilanına başvurabilmek için hazırlamış olduğumuz kendinizi metinler bütünüdür CV . Bu metinler kendimizi ve kişisel özelliklerini tanıtan metinlerdir. Bu metin aslında bir ön izleme metnidir gönderdiğiniz kişiler sizi ön izleme ile mercek altına almış oluyor. Bu ismi gönderdiğiniz kişi metni okuyarak aslında sizi iş görüşmesine Çağırıp çağırmayacağına karar veriyor bu sayede.

CV siz işe sokmaz, sizi sadece işe alım görüşmesine çağırmaya yarar çağrıldığınız iş görüşmesinde karşı tarafı zaten değerlendiriyor alıp almamaya karar veriyor. Akademik camiada CV zorunluluktur. Eğer akademik camiada CV inz yoksa akademik kariyeriniz olamaz.

İş dünyasında ise iş dünyasına davet edilmek için önemlidir. İş görüşmesine davet edildikten sonra kendinizi tamamen sözlü olarak ifade ediyorsunuz. Yapacaklarınızı, hedeflerinizi, başarılarınızı sözlü olarak ifade ediyorsunuz.

Asıl zor olan ise sizi iş görüşmesine davet etmeye zorlamak, ikna etmektir. Peki bunu yapabilmek için ne yapmamız gerekiyor? İşte bu yazımızın ana hedefi de bu.

CV’nin bir anlamıda “ben o işi en uygun adayım” demektir. Kendinizi firmaya niteliklerinizle  pazarlıyorsunuz.

CV de Bulunması Gereken Bilgiler

İsim Soyisim: Bazen adaylar bu bilgiyi yazmıyor yada eksik yazabiliyor. Örnek verecek olursak evlenen bir bayanın soyisim değişikliğinden dolayı yanlış yazabiliyor.

Ünvan: İş ile ilgili ünvanınızı ekleyiniz. CV yada Özgeçmiş gibi yazıların üst tarafında olması gereken bilgilerdendir.

İletişim Bilgileri: tam açık adres yazılmasına gerek yoktur il ve ilçe yeterlidir. Mail adresi için seçerken isimsoyisim@siteadi.com şeklinde olursa uygun olacaktır. Lakap veye rumuzlarınızdan mail türeterek CVnize eklemeyin.

Kariyer Hedefi Bölümü / Hakkımda Bölümü

Bu bölüm hiç bir zaman aynı kalmamalıdır. Her başvurduğunuz yere farklı bir kariyer hedefi yazılmalıdır. Size özel olan bu bölümü başka birilerinden kopyalamak çok büyük bir hata olacaktır. İşe alım uzmanları da böyle bir durumla karşılaştıklarından sizinde kopya içerik yazdığınızı anlayacaktır.

Bu bölümün tam bir şablonu olmamakla birlikte mutlu ve pozitif ifadeler kullanılması sizler için olumlu olacaktır. Ne yaptığınızı, başardıklarınızı, hedeflerinizi yazmanız gereken bir bölümdür.

Kimsin? Şirkete ne kazandırabilirsiniz? Kariyer hedefin ne ? sorularının cevaplarını yazmanız uygun olacaktır.

Çok iddialı ifadeler yazmak sizi iş görüşmesinde sıkıntıya sokabilir.

Yazım ve imla hatalarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

İş Deneyimi Bölümü

Daha önce yapmış olduğunuz işler ve deneyimler bu alana yazılmalıdır. Peki işe alım uzmanları sizden ne ister? Tabii ki başarılı olduğunuz şeyleri burada görmek ister. İşi nasıl iyi yaptığınızın yazılması uygundur.

Son işinizi en üste yazılmalı. Problem, Aksiyon ve Sonuç şeklinde iş deneyiminizde ki başarınız yazılmalıdır. İlgisiz işlerin yazılması gerekli değildir. 30 günden kısa olan iş deneyimlerinin yazılması gerekli değildir. Fakat iş ile ilgisi varsa ve başvurulan işte aranılan deneyim 1 yıl gibiyse bu deneyim yazılabilir.

Çalışma hayatınızdaki uzun süren boşlukları doğrulukla yazılmalıdır. 9 aydan uzun olan boş zamanlar üst düzey pozisyonlarda dezavantaj oluşturabilir. Bu kısımları tolere etmek için kişisel gelişim için kurs sertifika alındığını ve kendinizi geliştirdiğinizi belirtmeniz yararlı olacaktır.

Gönüllü çalışmaların iş deneyimine eklenmesi pozitif sonuç verebilir. Tema vakfı, hayvanlar, sosyal aktiviteler yazılabilir.

Sıralama ise öncelikle ünvanımız, çalıştığımız firma ve tarih aralıklarını yazdıktan sonra iş denemeyiminin açıklanması ve neler yaptığınızın yazılması uygun olacaktır.

Eğitim Bölümü

En son mezuniyetimizin en başta olacak şekilde bir kronolojiyi izlememiz gerekmekte. Devam eden eğitim varsa onuda en başa yazmamız gerekmektedir. Yarım bırakılan okullar yazılmamalı, sorulması durumunda açıklanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus; okulu ve hocaları suçlama yapılmamalı. Eğitim bölümündeki sıralama ise :

1. Okul bölümü ve adı

2. Hangi tarihler arasında öğrenim görüldüğü

3. Diploma not sistemi ve mezuniyet notunuz. “Düşük ise yazılmayabilir”

Eğitim bölümünün hemen altında sertifikalar bölümü yazılmalıdır. Sertifikalar her zaman sizi öne çıkarır. Neler öğrendiğinizi ve hangi alandaki eksiklikleri tamamladığınız yazılabilir. Eksik kaldığınız bilgileri öğrenmeniz ve kendinizi tamamlamanız yararlı olacaktır.

Almadığınız sertifikaları yazmayın. İlerleyen süreçte sizden bu belgeler talep edilebilir ve bu belgeyi ibraz edememeniz ilerleyen süreçte güven problemine sebep olabilir. Katılım belgelerinizi de aldığım eğitimler şeklinde yazabilirsiniz.

Sertifikalar bölümünde sıralama ise 1. Sertifika Programının Adı 2. Alınan Kurum 3. Hangi tarihte alındığı ve kaç gün sürdüğü. 4. Sertifika kodu 5. Sorgulama adresi

Özgeçmiş Nasıl Olmalı

Kağıt ve Renk Seçimi: Kağıtlar A4 90 gramdır genelde fakat 120 gram ve üzeri kağıt seçmeniz Cv nizin çöpe atılmasını ve dikkat çekmesini sağlamaktadır. Sarı gibi renkler bakma süresini uzatabilir. Cv lerin okunma süresi 9 saniye civarıdır. Bu süreyi uzatmak sizlere avantaj sağlayacaktır. Başvurduğunuz şirketin renklerini kullanmak ufakta olsa yararı sağlayacaktır. Arka plan beyaz yazı rengi ise siyah tercih edilmeli.

Yazı Tipi: Okunabilir yazı fontu kullanılmalı ve google font tiplerinde olmalı. 12 pikselin altında font büyüklüğü kullanmayın. Cep telefonundan ise 15 pixel den aşağı olmamalı.

Fotoğraf: eklenen fotoğraf sosyal medyada kullanılan resimlerden olmamalı itinalı bir şekilde arka plan ile uyumlu özel bir fotoğraf sizi öne çıkaracaktır. Poz verirken de gülümseyen bir insan profili uygun olacaktır. Düğün, derneklerden olan fotoğraflar uygun düşmez.

Kaç sayfa olmalı: Tek sayfa olan CV lerin okunması daha iyidir. Çok ekli CV lerin tümü okunmamaktadır.

İdeal Özgeçmiş: İmla hatalarından uzak olmalı. İmla hataları göz önünde bulundurulmalı.

Nasıl Gönderilmeli: PDF, WORD formatların da online olarak gönderilebilir. Bazı bilgisayarlarda her format açılmamaktadır. Fotoğraf olarak gönderimdeyse açılma problemi yaşanabilir. Posta ile gönderimde ön plana çıkmak bazen mümkün olmaktadır.

Sizlerde Profesyonel CV hazırlatmak ve iş başvurusu sürecinde destek istiyorsanız iletişim bilgilerinden bana ulaşabilirsiniz. Türkiye iş ilanları için internette araştırma yapıp bu cv ile başvuru yapabilirsiniz

Değerlendirme
Uzmanından Profesyonel CV Hazırlama
Önceki İçerikE-Ticaret “TR GO” Güven Damgası
Sonraki İçerikOrganik Barbunya Tohumu ile Yetiştirme
uzmanindan-profesyonel-cv-hazirlamaUzmanından cv hazırlama istiyorsunuz yada Microsoft Word de CV formu arıyorsunuz. Okulunuzu bitirdiniz yada işinizi bıraktınız sizlere basit cv örnekleri'nin yanı sıra exel, word, pdf cv oluşturmada profesyonel yardım etmeye çalışıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz