Renk Kavramlarına İlk Giriş- Başlangıç Dersleri

Grafikerlik mesleğinin olmazsa olmazı, ve en temeli renkler kavramıdır. Bu konu ilk başlarda sizlere oldukça sıkıcı ve zor gelecek ama aslında göründüğünden çok kolay. Bizler sadece konuyu gözümüzde fazla büyüttüğümüzde kısa süre içerisinde anlayabileceğimiz işi daha da zorlaştırırız. Endişeye gerek yok! yapacağınız çalışmalarla renkler kavramını kısa bir süre içerisinde oldukça iyi pekiştireceğiz.

CMYK ve RGB’nin önemi ?

İleride grafik çalışmaları yaptığımızda bu çalışmanın bir çıktısını almaya ihtiyaç duyacağız ya da bu çalışmamızı baskı siparişine göndereceğiz. Bilgisayar ekranlarında gördüğümüz renkler ile çıktı aldığımız renkler ile tamamen farklılık gösterecek ve çalışmamız oldukça kötü gözükecektir.

Aldığımız çıktı’nın farklı renklerde gözükmesinin nedeni CMYK ve RGB kavramını bilmememizden kaynaklanacaktır. Ekran rengi baskı siparişi için kesinlikle doğru bir referans değildir! Dolayısıyla herhangi bir basılı ürün siparişi verecekseniz, ekranınızdaki rengi, bastıracağınız üründe görmeyi beklemeyin bunun sebebi basılı bir ürün ve ekran için renkler, birbirinden çok farklı modellerle oluşturulur.

Televizyon ekranlarında, cep telefonu ekranlarında, Bilgisayar Monitörlerinde kullanılan renk modeli RGB, basılı ürünlerdeki ise CMYK’dır. Bir monitörün “doğru rengi” verebilmesi için kalibre edilmesi gerekir. Kalibre edilmemiş monitörlerin her biri birbirinden farklı renkler verebilir. Ekran parlaklığı ile oynamanız bile rengin tonunu değiştirecektir. Dolayısıyla bir rengin doğruluğunu belirlemek için “doğru referans” belirlemek gerekir.

Basılı dokümanlar için renk referansı, pantone kataloğu ve bu katalogda renklerin karşılarında yer alan “renk numaraları”dır. Pantone Kataloğu hakkında Baskı Aşamaları dersine geçildiğinde detaylı olarak ele alacağız şimdilik sadece Uluslar arası belirlenmiş ve numaralandırılmış renk tonları olduğunu bilmemiz yeterlidir.

Peki çalışmamızı renklendirebilmek için hangi renk tonlarını öğrenmemiz gerek? Şimdi çalışacağımız renklerin türleri hakkında bilgilere geçelim. Bizler çalışmamız esnasında 2 çeşit renk paleti türünden faydalanacağız RGB ve CMYK şimdi bunları inceleyelim.

RGB RENK TONLARINI ÖĞRENELİM

Yani 0 ile 255 arasında yer alan

Red= 0 ile 255 arası yükseklik (Farklı Renk tonu ) değeri alacaktır.

Green= 0 ile 255 arası yükseklik (Farklı Renk tonu ) değeri alacaktır.

Blue= 0 ile 255 arası yükseklik (Farklı Renk tonu ) değeri alacaktır.

Dolayısı ile RGB formatında çalışırsak 255 x 255 x 255 =16.581.375 yani 16,5 milyon renk tonu kullanabileceğiz yada diğer bir değişle sadece bu kadar renk tonundan faydalanabileceğiz.
RGB (Red, Gren, Blue) formatında çalışılıyorsa 3 ana temel rengin renk tonu karışımından oluşur. Bu renkler Red = kırmızı Green = Yeşil Blue =Mavi

CMYK RENK TONLARINI ÖĞRENELİM

CMYK (Cyan=)formatında çalışılıyorsa da

C=Cyan olarak yazılır. Türkçe Anlamı Cam göbeği Mavi demektir. Blue (Mavi) ile karıştırmayalım.

M=Magenta olarak yazılır Türkçe anlamı Eflatun demektir.

Y=Yellow olarak yazılır. Sarı anlamına gelir

K=Kontras olarak yazılır. Ve Türkçe’deki ışığın kısılması ve açılması anlamına gelir

C=0 ile 100 arası değer alacaktır.

Buda bize 100 x 100 x 100 1.000.000 ( Bir milyon ) renk tonu kullanabileceğiz yada diğer bir değişle sadece bu kadar renk tonu karışımından faydalanabileceğiz. Ayrıca x 100’de kontras değeri vererek koyuluk ve açıklık elde edebileceğiz

 

Görüldüğü gibi RGB ve CMYK renk scalalarında ton farklılıklarını ve seviye ayarlarını değiştirebiliyoruz
Soru : Antalya’dan bir müşteri bize tasarlayacağımız bir çizimde kullanmamız gereken renk tonlarını nasıl tarif
edebilir. Yöntemleri anlatınız
Renk tonlarının seviyelerini öğrendiğimize göre Pantone kataloğu ile son bir örnek verelim
iki farklı ülkedeki şirketin bir baskı siparişi verdiğini düşünün size siparişi koyu mavi istiyorum şeklindi e değil de size
PANTONE Process Blue C demesi veya C tonu m tonu Y tonu ve K tonunu söylemesi yeterli olacaktır. RGB tonuna
göre sipariş referansı vermek yani renk siparişi vermek Kalibrasyon nedeniyle yanlış bir tercih olur. RGB renk
skalasını gösteren örnekte dikkat ettiyseniz CMYK’ya karşılık gelen değerleri referans verebiliriz

Renkler konusunu ilk başta anlamakta zorluk çekebilirsiniz sizlere şu anda zor ve karışık geliyor olabilir. Aslında burada anlaşılması gereken elimizde milyonlarca renk tonu olduğu ve bu renk tonlarını 0 ile 100 arasında değiştirdiğimizde değişik renkler elde edebildiğimizdir. Çalışmalarımız esnasında daha detaylı olarak ele alacağız ve yapacağımız uygulamalarımızda farklı renk tonları kullandıkça renkler kavramı daha çok aklımızda kalacak.

CMYK, matbaa makineleri ve yazıcılar gibi mürekkep ve boya kullanarak renk üreten cihazların kullandığı bir renk modelidir. Bu modelde “K” harfi ile ifade edilen siyah, koyu tonların belirginliğini sağlamak ve kontrast oluşturmak amacıyla kullanılır. CMYK modelinin renk gamı RGB’ye göre düşüktür, yani CMYK modeli parlak renkleri oluşturamaz. Bu nedenle olası bir renk farklılığı problemi yaşamamak için baskıya gidecek bir tasarımı baştan sona kadar CMYK renklerini ve CMYK modlu görselleri kullanarak yapmak gerekir.

Benzer Bilgiler

COREL DRAW TRANSPARAN TOOL KULLANIMI

TRANSPARAN TOOL KULLANIMI 1- AŞAĞIDAKİ ŞEKLİ ELDE ETMEK İÇİN RESİM...

Corel Draw Color Eyedropper / Line Connectorler

Color Eyedropper Color Eyedropper Renkleri taşımaya yarar Atttibutes Eyedroppers Bu aracı eğer...

Corel Draw ile Gazete Tasarımı

Corel Draw ile DENEME GAZETE SAYFASI HAZIRLAMA 1. ADIM :...

Corel Draw X5 DAİRE İÇİNE YADA ÇİZGİYE YAZI YAZMA

FİT TO TEXT PATH Yapımı 1- YAZI YAZMAK İSTEDİĞİMİZ DAİRE...

COREL DRAW File Menüsü

COREL DRAW'IN TÜM MENÜLERİ VE İŞLEVLERİ Corel Draw'ın Tüm...

İşler