İŞ YERİ UNVAN/İŞVEREN DEĞİŞİKLİĞİ

İş yerinde işveren ve/veya unvan değişikliğinin tesbiti veya işverence Bölge Müdürlüğüne bildirilmesi durumunda, işyerinde iş müfettişlerince yukarıda belirtilen hususlar(adres ve üretim konusu,yöntemi) dikkate alınarak inceleme yapılır. Yapılan inceleme sonucunda, iş müfettişinin raporu doğrultusunda, mevcut işletme belgesinde işveren ve/veya unvan değişikliği yapılır.

İŞİN DURDURULMASI VEYA İŞYERİNİN KAPATILMASI
Bir işyerinin:

-Tesis ve tertiplerinde,

-Çalışma yöntem ve şekillerinde,

-Makine ve cihazlarında işçilerin yaşamı için tehlikeli olan bir husus tespit edilirse, bu tehlike giderilinceye kadar tehlikenin niteliğine göre iş tamamen veya kısmen durdurulur veya işyeri

kapatılır.

SÜREÇ
İşyerinde teftiş yapan, İş Müfettişinin, durdurmanın/ kapatmanın uygun olacağına dair vereceği rapor üzerine Bölge Md.’ü komisyonu toplantıya çağırır.

Komisyon, iki müfettiş ve bölge müdürü ile bir işçi ve bir işveren temsilcisinden oluşur.Komisyona katılacak müfettişlerden biri, işin durdurulmasını veya işyerinin kapatılmasını teklif eden müfettiştir. Komisyona kıdemih^ müfettiş başkanlık eder.

SÜREÇ – 2.
– Kararlar oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliği halinde, başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılır.

Kararların gerekçeli yazılması ve toplantıya katıianlarca imzalanması gerekir.

-İşın kısmen veya tamamen durdurulmasına, işyerinin kapatılmasına karar verildiği sırada, işveren, durdurma veya kapatma sebeplerini gidermek için çalışma talebinde bulunursa, çalışmaya izin verildiği, gerekirse süre de belirlenerek, işin durdurulmasına veya kapatılmasına dair karara yazılır.

DURDURMA KARARININ UYGULANMASI |

İş, gerekirse güvenlik kuvvetlerinin de yardımıyla müfettişçe, komisyon kararma uygun olarak durdurulur; durdurulan bölüm mühürlenir Durdurma sebeplerini gidermek için, çalışmaya izin verilen yerler mühürlenmez.Durumu belirleyen bir tutanak düzenlenir. Durdurmayla ilgili belgeler bölge müdürlüğünde saklanır.

DURDURMANIN KALDIRILMASI

İşverence, işin durdurulmasına dair kararda, çalışanların yaşamı içifı tehlikeli olduğu belirtilen hususların giderildiğinin bölge müdürlüğüne bildirilmesi halinde, müfettişçe durum derhal incelenir ve sonuç raporla komisyona bildirilir. Komisyon, tehlikeli halin giderilip giderilmediğine göre, durdurma kararının kaldırılmasına veya sürdürülmesine karar verir. Karar işverene tebliğ edilir.

İŞYERİNİN AÇILMASI |

Kapatılan İşyerinde kapatmaya gerekçe teşkil eden noksanlıkların giderildiğinin, işverence bölge müdürlüğüne bildirilmesinden sonra durum müfettişçe derhal incelenir ve sonucu raporla komisyona bildirilir. Komisyon, konuyu görüşerek kapatmakararının kaldırılmasına veya devamına karar verir. Karar işverene tebliğ edilir ve mülki amire bildirilir.

KARARLARA İTİRAZ
Verilecek durdurma veya kapatma kararına karşı işverenin yerel iş mahkemesinde altı iş günü içinde itiraz etme yetkisi vardır. İş mahkemesine itiraz,işin durdurulması veya işyerinin kapatılması kararının uygulanmasını durdurmaz. Mahkeme itirazı öncelikle görüşür ve altı iş günü içinde karara bağlar. Kararlar kesindir.

Benzer Bilgiler

İş Kanununa Göre Günlük ve Haftalık Kaç Saat Çalışma Vardır?

Bir çok işçi ve işveren günlük ve haftalık çalışma...

Yaş Hesaplama Nasıl Yapılır?

Okurlarımızdan yaşı bekleyecek olanlar tablolarda yayınlanacak yaşa girince mi...

Emeklilik Zamanınızı Kendiniz Hesaplayın

SSK'lılar için Emeklilik Şartları Sosyal güvenlik kuramlarının açıkları arttıkça, üzerinde...

Vardiyalı Çalışma nasıl olmalı

Vardiyalı Çalışma Çalışma hayatında "gece" en geç saat 20.00'de | »yarak,...

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

RİSK DEĞERLENDİRMESİ nedir 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında yayımlanan yönetmeliklerin,...

İşler