Özellikle Çiğköftecilerin tercihi olan “iceberg” göbek marul günden güne popülerliğini artırmaktadır. Sakarya iklimine uygun yapısıyla da ekim alanı genişlemiştir. Fakat yüksek kaliteli İceberg marul bulmak her zaman mümkün olmamakta.
Kendi Sakarya’daki seramızda ve tarlamızda yetiştirdiğimiz marullar isteğinize göre yetiştirmekteyiz. Sezon anlaşması yaparak her mevsimde iceberg marul ihtiyacınızı karşılayabiliriz. Taze, güvenilir ve kolay bulunur ürüne bizimle ulaşabilirsiniz.
Birçok isimde söylenen İceberg marul aslında göbek marul olarak bilinmekte. Açık tarlalarda yetişen iceberg tipi marul çeşididir. Özelliği ise iri başlı ve geniş yapraklı açık renkte oluşudur. Yaprakları sulu, gevrek, hafif girintili çıkıntılı ve iri kabarcıklı olup ortalama ağırlığı 800/1100 gr civarındadır.
Göbek marul yetiştirme zamanı ise kış ve geç sonbahar zamanları ve yaz ekimleri için 20 gün kadar önceden soğuk yastıklara tohum ekimleri yapılmakta. Tohumların çimlenme yeni filizlenme sıcaklığı 15-18 derece arasındadır. Bitki aşırı sıcak ve aşırı soğuklara karşı dayanıklılığı yüksek olur ve çok geç sapa kalkmasına neden olur. Bitkinin hasat oluşumu yaklaşık 80 gündür. Yılın 12 ayı üretim yapmak mümkündür.
İceberg Marul genel özellikleri:
- Göbek marul ağırlığı yaklaşık 800 / 1100 gr dır.
- Yetiştirme zamanı ise, geç sonbahar ve erken İlkbahar zamanları üretimine uygun olarak yetişir.
- Mevsim normallerin üstüne çıkması bitkiyi etkilememekte, aşırı sıcak ve aşırı soğuklara karşı dayanaklıdır geç sapa kalkar.
- Hasat oluşumu 80 gün civarıdır.
- (LMV) Marul Mildiyösü ve Marul Mozaik Virüsüne dayanaklı.
Ekilirken dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Ekim Derinliği:0,5 – 1 cm.
- Sıra üzeri ekim mesafesi yaklaşık : 25 – 30 cm.
- Sıra arası ekim mesafesi yaklaşık : 40 – 60 cm.
- Tahmini çimlenme günü : 10 – 1 gün.
İceberg Marul olgunlaşma 30-35 gün dür. Hasat periyodu 80 ile 90 arasında değişmekte. Ekim için en uygun zamanı ilkbahar, sonbahar içindeki aylardır.
Yılın 12 ayı üretimi mümkün olan salata ve marul tiplerinde açık ve örtü altında arka arkaya üretilebilinmekte. Son yıllarda Türkiye’de yağlı baş salata ve kıvırcık baş salata tiplerinin üretimi ve yeme alışkanlığının artması, salata ve marullara çeşit zenginliği kazandırdı.
Göbek Marul İklim İsteği
Nemli hava koşullarına gereksinim duyan serin, ılık iklim sebzesi, salata ve marullar soğuk hava şartlarına dayanıklıdır. Vejetasyon süresi kısa olduğundan Türkiye’nin tüm bölgelerinde yetiştirme mümkün. Yaz dönemleri serin geçen bölgelerde yayla kesimlerinde 1000-1500m yükseklikte olan yaylalarda, yaz dönemi yetiştiricilikte mümkün.
Salata ve marul grupları sıcağa karşı duyarlılık gösterdiğinden dolayı, kıvırcık baş, salatalar hassastır .Yağlı baş salatalar kıvırcık baş ve salataların gösterdiği hassaslığın aksine orta derece hassasiyet göstermekte ve yaprak salatalar diğer bitkilere göre daha az hassasiyet göstermekte. Genel olarak düşünülürse sıcak hava koşulları kıvırcık baş salatalar, yağlı baş salatalar, yaprak salataların en uygun yetiştirme mevsimi düşük sıcaklığın olduğu aylardır. Salata ve marul grupların düşük sıcaklıkta yavaş büyümesi en idealdir.
Salata ve marul çeşitlerinin yetiştiriciliğinde en uygun hava sıcaklığı 15,5 c ile 18.3 c arası olarak görülse de baş bağlama esnasında hava ısısı 8 c – 12 c arasında olmalıdır. Hava ısısının yükselmesi 18 c’nin üzerine çıkması vejetatif devreden generatif devreye geçiş dönemin başlamasıdır. Yüksek sıcaklığa dayanıklı. Çiçeklenmeyen yazlık çeşitleri geliştirilmiştir.
Göbek Marul Toprak İstekleri:
Salata ve marul çeşitleri, iyi drene edilmiş ve özelikle 20-30 cm lik toprak tabakasında humusça ve beni maddelerince zengin, tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklarda gelişim gösterirler. En ideal yetişme pH değeri ise salatalarda pH 6-7, marullarda pH 5,5 – 7 değerleri olan topraklarda iyi yetişir. Salata ve marul grupları toprak tuzluluğuna orta derecede hassasiyet gösterir.
Fide Yetiştiriciliği:
Salata ve marul fidelerini yetiştirmek için tohumlar fide yastıkların da sterilize edilmiş harç üzerinde 10 cm aralıklarla açılmış sıralarda yapılabildiği gibi içlerine sterilize edilmiş harç doldurulmuş saksılara da plastik torbalar içine de ekilebilir.
İyi bir çimlenme elde edebilmek için toprak sıcaklığı 4,4 c ile 26,7 c arasında olmalı ve en uygun hava sıcaklığı 24 c seviyesinde olmalıdır. Ekim yapıldıktan 6-10 gün sonra tohumlar çimlenir ve toprak yüzüne çıkarlar. Bitkiler 3 – 4 yapraklı olmaya başladığında yastıklarda seyreltme yapılır ve fidelikte yetişen yabani otlar ayıklanarak sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır.
Göbek Marulda Dikim Nasıl Olmalı
Yöreye göre tohum ekim zamanı da farklılık göstermekte , Akdeniz sahil kuşağında tohum ekim zamanı Ağustos-Aralık ayları arasında dikim Eylül- Ocak ayları arasındadır. Akdeniz de hasat Ekim’de başlar, periyodik olarak çok soğuk kış ayları hariç Haziran sonuna kadar devam eder.
Yayla şartlarında tohum Mart’ta ekilir ve Nisan – Mayıs aylarında dikilir, hasat zamanı ise Temmuz- Eylül aylarında gerçekleşir.
Fideler gelişmesi ve 6-7 yapraklı olduğunda tarlaya dikilirler. Yaprak salata yağlı baş salata ve marul çeşitleri nispeten daha küçük olduğundan, kıvırcık baş salatalara göre daha dar aralıklarla dikilmesi gerekmekte. Baş salatalarda m2’de 7-12 bitki bulunmamasına dikkat edilmelidir ve genelde karık yönteminde dikim ikili sıralar halinde yapılmalıdır. Fidelerin sıra arası 30 – 35 cm olacak şekilde, sıra üzeri ise 25 – 30 cm olacak şekilde dikilmeli. Dikimden sonra bitkilere bol can suyu verilmeli.
Göbek Marulun Bakımı:
Dikimden sonra yapılması gerekenlerden birisi ise toprağı birkaç defa kabartmak veya yabancı otları temizleyerek çapalama yapmak. Açık tarla yetiştiriciliğinde yağmurlama sulama yapılmalı, bitkilerin yetişme mevsiminde toprak ve hava nemi göz önüne alınarak toprağın suya doyumu üstünde su verilmemesine dikkat edilmelidir. Dikimden sonra fazla su köklerin çürümesine neden olur en doğru olanı ise hasada yakın dönemde fazla su ve gübreleme yapılmasıdır.
Salata ve marulların büyüme periyotları kısa olduğundan dolayı gübre istekleri daha fazladır. Salata ve marul yetiştiriciğinde dekara 3 5 ton organik gübre verilir buna göre saf olarak dekara 10 kg N, 5 kg p2o5, 20 – 25 kg kgverilmeli. Fosforun tümü, azot ile potasyomun 1/3 ü dikim öncesi taban gübresi olarak verilmeli. Potasyoum ile azotun geriye kalan kısmının 1/3 ü rozet yaprak dönemi, 1/3 ü ise baş bağlamadan önce verilmeli.
Marul da Hasat:
Hasat zamanı salata ve marullarda hasat yapraklar kartlaşmadan ve tohuma kalkmadan önce yapılmalıdır. Geç kaldındığında salatada ve marullarda acılaşmaya neden olur. Hasat ise bitkinin tek tek elle yapılması suretiyle gerçekleşmekte. Tarlada bulunan bitkilerin hepsi aynı zanda hasat olgunluğuna ulaşmadığından kimi erken kimi daha geç olgulaştığından dolayı hasadın birkaç kez yapılması gerekmektedir.
Marulda Görülen Hastalıklar:
- Mildiyö
- Marul sap çürüklüğü,
- Marul beyaz çürüklük,
- Rhinoctonia dip çürüklüğü,
- Antraknoz
- Kurşuni küf,
- Külleme,
- Septoria leke hastalığı,
- Kahverengi yanıklık.
Marulda Görülen Zararlılar:
- Yaprak biti,
- Salyangoz ve sümüklü böcekler,
- Tel kurtları,
- Maras,
- Danaburnu,
- Bozkurt,
- Yaprak piresi,
- Kırmızı örümcek,
- Lahana tırtılı,
- Nematodlar.
Sipariş için 0 542 773 43 19 numaramdan bana ulaşabilirsiniz.