En İyi Ceviz Fidanı Çeşitleri Fiyatları 2020

Ceviz yetiştirmek için sizlere en fidan çeşitlerini sunmaktayız. 2019 yılı itibariyle fidan fiyatlarını sizlerle paylaşacağız. Ayrıca ceviz ağacı nasıl yetiştirilmesi konusunda da pek çok önemli bilgi paylaşacağız.

Öncelikle Ceviz Çeşitlerinden başlayacağız ardından bakım ve besleme ve hastalıkla alakalı bilgiler vereceğiz. Budama konusunda da önemli ipuçları paylaşacağız.

Ceviz Çeşitleri

Chandler  cevizi

  • Yandal verimlidir
  • Yan dalların meyveleri genel itibariyle ikili ve üçlü dür
  • İç ceviz rengi açık renklidir
  • Tozlayıcıları Franguette ve fernettedir
  •  Ülkemizde en çok tercih edilen çeşittir
  • Hastalıklara karşı dayanıklı bir ceviz türüdür
  • Nisan ayında uyanan geççi  bir türdür

Fernor  ceviz

Yan dal verimlidir yan dalları meyveleri genel itibariyle ikili ve üçlü dur

  • İç ceviz rengi açık renklidir
  • En iyi tozlayıcısı rondede montignac
  • ülkemizde en çok soğuk iklimde yüksek rakımda tercih edilen bir türdür
  • hastalıklara karşı dayanıklı bir ceviz türüdür
  • nisan ayının son haftasında uyanan bir türdür
  • lezzet bakımından en lezzetli yabancı bir türdür

Franguette Cevizi

  •  Fransız menşeli olan  yabancı bir çeşittir
  • Yan dalların meyveleri genel itibariyle ikili ve üçlü dur
  • Chandler cevizinin tozlayıcısıdır.
  • Meyveleri  iridir
  • Hastalıklara  karşı dayanıklı bir ceviz türüdür

Fernette cevizi

  • Yandan verimlidir
  • Yan dal meyveleri genel itibariyle ikili ve üçlü Dur
  • Fransız menşeli  yabancı bir ceviz türüdür
  • Hastalıklara dayanıklı bir ceviz türüdür
  • Lezzet bakımından lezzetli bir yabancı  bir cevizdir.

Pedro Cevizi

Hartley Cevizi

Payne Cevizi

Yalova-1 Cevizi

Yalova-2 Cevizi

Yalova-3 Cevizi

Yalova- 4 Cevizi

Bilecik Cevizi

Şebin Cevizi

Kaman Cevizi

Yavuz-1 Cevizi

Ceviz Fidanı Nasıl Dikilmeli

Ceviz Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı

1 Yaşındaki Cevizin Bakım, Budama ve Gübrelemesi

2 Yaşındaki Cevizin Bakım, Budama ve Gübrelemesi

3 Yaşındaki Cevizin Bakım, Budama ve Gübrelemesi

Ceviz ağaçlarında Sonbahar yada ilkbahardaki gübreleme taban gübresi dediğimiz gübreye uyguladıktan sonra artık vejetatif gelişmeye başlıyor. Bu vejetatif büyüme uyanma zamanından kadar devam etmekte ceviz ağacının vejetatif büyümesi beş buçuk altı aydır.

Mesela Kiraz gibi şeftali gibi 2 3 ay sürmediğin den dolayı bunun gübrelemesi ne ve bitki besleme sini biraz daha dikkat etmek gerekir ki biraz daha zor bir meseledir.

Gelişme dönemi boyunca da bitkiye onun istemiş olduğu bitki besin elementleri vermemiz gerekir cevize. İşte bu büyüme döneminde hasat dönemleri meyve içi doldurma dönemleri sulamada ve gübreleme de her dönemin kendine özgü farklı istekleri vardır.

Ceviz ağacı uyanırken de uyanırken en çok azota ihtiyaç duymaktadır azot uyanma döneminde sıralama söyle bitki uyandığında en fazla tüketmiş olduğu bitki besin elementi sırayla 1 azot 2 fosfor 3 potasyum var ama verimli Bahçelerde iç dondurma dondurma dönemine geldiğinde bir potasyum 2 azot fosfor olur çiftçilerimizin buna çok dikkat etmesi gerekiyor demek ki ilk bitki uyandığında azotu eksik etmemeniz gerekir

3 15’in içinde olan da kasımda taban gübresi dediğimiz fosfor da o dönemde çözülüyor ve hazır buluyor bunun içinde potasyum olduğundan dolayı hazır bulunuyor her zaman çiftçilerimize Taban gübresi üçlü gübreyi atmalarını tavsiye ediyoruz

Hatta Amerika’da gördüğü görülen Potasyum organik miktarı 34 olduğundan dolayı toprakta kilitlenmiyor 5/10 kilo atıldığı 1 yıl boyunca dik ara yetecek kadar .Tabandan atıldığı görülmekte bizde organik madde miktarının Birçok yerde az olması ve kışın yüksek olması Toprağımızda bunu kirliliğinden dolayı yaprak veya Toprak analizlerinde yavaş yavaş atıyoruz ki toprakta bu elementleri kilitlemesi çiftçilerimiz ilk uyanma dönemlerinde mutlaka azotu atmalı .

Ph 7 ve üzeri ise amonyum sülfat formunda azot kullanıyoruz 7 ve üzeri pH olduğundan dolayı içinde kükürtte oluyor ve ph’ı düşürüyor.

Artık her zaman için Kireçli topraklarda sülfat formunda azot kullanıldığında alınabilinir ileride çoğalıyor fakat daha düşük forumda 7 gibi ph alanlar üre de kullanabilir ürün açığı olduğu için düşükte ya da kullanılabilir

2. ise ceviz uyanırken fosfor Kesinlikle uyandığı zaman atamazsınız zaten atıldığı dönemde  bir ayda çözüldüğünde en dolayı siz az önce söylediğim gibi 2. ayda ya da 3 ayın başında atmış olduğunuz fosfor çözüldüğünde dolayı hızlı bir şekilde uyanma döneminde fosfor yanında bulacak ve çiçeklenme ve döllenme döneminde fosforun çok önem var denildiği gibi Dal döl Bal.

Yeni meyve tutumuna ve Köklenme ya ve yeni meyve tomurcuğu yapmasına çok büyük faydası var bal dediğimiz Hadise de potasyum meyve kalitesini güzelleştirir hem de raf ömrünü artırır. Ayriyeten potasyumun meyve içini doldurma da çok büyük önemi vardır potasyum Ayriyeten bitki birisiyle elementinde Taşıyıcı olarak görevi var.

Uyandığımda bu 3 elementin yani azot, fosfor ve potasyum yanında bulduğumda Sonraki dönemlerde her zaman gübre programlarında söylendiği gibi azotu üçe dörde beşe bölünmesi tavsiye ediyoruz azotun toprakta kalma süresi 15 ile 25 gündür Siz bir kere azot verip de koca yıl sürmez  Az önce devamlı 20 25 günde bir vermemiz gerekiyor fakat azotun üçte Birlik kısmını ilkbaharda vermemiz gerekiyor çünkü ilk ve çiçeklenme meyve verme ve döl tutma döneminde önemlidir.

Kalan miktar ise diğer dönemlere dar de 5’e bölünebilir damlamadan verilmesi siyah daha verimli alacaktır azot stresi yaşayamayan ceviz ağacı devamlı meyve verecektir vejetatif dönemi sürecektir

Onun yanında da 5 ay dolar da zaten meyve tutumu çiçek tutumu başladıktan sonra Atılan 3/15 gübresinin fosforu toprakta bitebilir. Toprak tahlilerine göre damlamadan map verilebilir. İç doldurma dönemleri 7. ayda başladı için Bu dönemde de 3, 4 sefer de potasyum yüksek derecede pH varsa potasyum sülfat verilebilir nötr ise  potasyum nitrat da verilebilir.

Tabi potasyum nitrat yüksek ve düşük pH da verilebilir özellikle potasyum yüklemesi yapılmalı. Ceviz ağaçlarına potasyum stresi çektirilmemeli.  organik madde miktarının çok düşük olduğundan Onu parçalayacak organizma miktarı yok demektir attığımız birçok bitki besin elementi orada kitlenip kalıyor ama bunları parça parça attığımızda hem yarayışlı oluyor hem de gübrelerin paraları çöpe gitmemiş oluyor

Her zaman söylediğimiz gibi toprak tahlili da senede bir yapılmalı sebebi ise topraktaki değerler her yıl değişmez dört beş yılda bir değişir ama yaprak tarihini Yılda bir iki sefer yapılmalı 6. ayın 15 ve 7. ayın 15’inde burmalı toprakta bazı bitki elementlerinin yaprakta göremeyebilirsiniz Bu da şundan kaynaklanıyor ya organik madde ya da diğeri olumsuzluklardan kaynaklanıyordur toprakta bir besin elementi çoktur yaprak da hiçbir şey göremezsiniz bu alınmadığından dolayı görünüyorlar.

Çiftçilerimiz Yaprak tahlili yaptırırsa Daha az gübre harcayarak daha güzel daha profesyonel ceviz bahçeleri kurabilirler



Benzer Bilgiler

Kışlık Kabak Yetiştiriciliği

Kışlık kabak yetiştiriciliği genelde evde taze yemek isteyen kişilerin...

Bitki Nasıl Yetiştirilir?

Bitki nasıl yetiştirilir konusu son dönemlerde gündemde olan konular...

Aronya Yetiştiriciliği

Aronya yetiştiriciliği dünya çapında popüler hale gelmeye başladığı için...

Buğday Yetiştirme Rehberi

Buğday ekmeye karar verdiyseniz sizlere vereceğim teknik bilgilerle daha...

Uzman Eller Projesi Nedir? Başvuru Şartları 2022

Uzman Eller projesiyle 100 bin TL hibe veren Tarım...

İşler

Ceviz yetiştirmek isteyenlere ülkemizde en iyi yetişebilecek ceviz fidan çeşitlerini araştırıp detaylı bilgiler verdik. Arzu ederseniz bu fidanlardan sipariş verebilirsiniz. Fiyatlarını da öğrenmek için sitemizi ziyaret ediniz.En İyi Ceviz Fidanı Çeşitleri Fiyatları 2020