Amortisör Nedir? 2019 Fiyatları Ne kadar?

Amortisör Değişimi

Amortisörler bir araç için önemli bir hususlar dan bir tanesidir. Bu önemli konu bir aracın gerçek bir yol tutuşunu ve fren sistemindeki düzeni doğrudan yansıtmaktadır. Bu nedenle amortisör değişiminin ortalama 20 bin kilometrede bir yapılması genel olarak önerilen tavsiyeler arasındadır.

Peki bir amortisör değişimi neden yapılmalıdır?

Bir amortisörün değiştirilmesindeki sebepler çoktur. Bunun için birçok unsur ve detay yer almakla birlikte ufak tefek ayrıntılarda yer almaktadır. Çünkü bir amortisör değiştirilmediğinde;

Araç en ufak bir virajda bile denge kaybına neden olabilmektedir.
Konforlu bir yolculuk, hayal olabilir. Normal bir yolda bile araç çok fazla sarsılabilir,
Fren yapıldığında frenin uygulandığı kısımlarda araç ön tarafa doğru eğilim gösterir. Ön kısım çok fazla inip kalkar.
Lastikler epey bir aşınır ve yol tutuş konusunda kazaya sebebiyet veren durumlar oluşmaktadır.

Amortisör Değişimi Nasıl Yapılır Video

Düzenli Bir Amortisör Bakım
Bu yüzden amortisör değişiminin düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir. Özellikle uzun yolculuklarda mutlaka düzenli bir amortisör bakımının yaptırılması hem kaza riskini önleyebileceği gibi hem de fren gücünün zayıflayarak istenilen bir durma eyleminin gerçekleşmemesine neden olmaktadır. Tüm bunlar araç ile yolculuklarda sıkıntı oluşturan durumları barındırmaktadır. Bu sayede gerçek bir etki ve performans için aracın daima zorun yaşamadan işlev görmesi gerekmektedir.

Tüm bunlar bir aracın ana temel hatlarında olması gerekenleri oluşturmaktadır. Bu yüzden amortisörlerin bakımı yaptırılmalı ve gerekirse amortisör değişimi yapılarak, söz konusu kaza durumları yaşanmamalıdır.

Genel bir yapı ile aracın birçok işlevine sahip olan Amortisörler, birçok göreve sahiptir. Bu görevler neticesinde;

İyi bir yol tutuş,
Frenlerin tam verimli bir şekilde kullanılabilmesi,
Yolculuk sırasında sürekli sarsıntı yaşanmaması,
Araçtan rahatsız edici bir sesin yükselmemesi,
Yol ile daha bütünsel bir araç sürüş keyfi,
Aşınmayan lastikler,
Virajlarda ve rüzgarda sarsılmama
amortisörlerin kesin ve etkin görevlerini yansıtmaktadır. Bu nedenle her araca uyumlu ön ve arka amortisörler bulunmaktadır ve bunların her birinin fiyatları değişkenlik göstermektedir. İyi bir araç kullanımı için amortisörlerin belirli fiyatlandırmalarından da korkulmaması gerekmektedir. Çünkü aracınızı seviyor ve iyi bir yolculuk deneyimini kazasız bir şekilde devam ettirmek istiyorsanız, amortisör değişimini gerekli olduğu zaman mutlaka yaptırmalısınız.

Amortisör Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bir sürücü amortisör değişiminin ne zaman yapılamayacağını net olarak algılayamayabilir. Çünkü bir amortisör bozulma ya da işlevsiz bir hale geldiyse bunun net olarak anlaşılabilmesi araç içerisindeyken zordur. Fakat;

Araç yol tutuşunda daha öncesine göre tam bir verim alınamıyorsa,
Sürekli olarak fren sıkma konusunda sorunlar yaşıyorsanız,
Aracınızın çok sarsıldığını hissediyorsanız
bunlar amortisörün değiştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Fakat bu durum amortisörler ile kesin bir yargısı sürücüye sunmamaktadır. Bu yüzden 20 bin kilometre de bir aracınızın amortisörlerinin mutlaka kontrol ettirilmesi gerekmektedir. Eğer amortisörlerde değiştirilmesi gereken bir durum var ise, aracınız ile uyumlu amortisör fiyatlarını inceleyerek uygun bir amortisör satın alınabilir.

Amortisörlerin Yararları

Gerçek bir amortisörün görevi, yararı ve faydası bir aracın ömrünü uzatmaktadır. Araçtan alınan verimi en yüksek noktalara getirerek, uygun bir sürüş deneyimini vermekle birlikte, sürücüsünün zorluk çekmeden güven içerisinde araç kullanabilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle amortisörler her ne kadar tekerliklerin aşağı yukarı hareketi ile yay sistemine endeksleyerek bir çalışma göstermektedir. Tüm bunlar daha iyi bir sürüş deneyimini verirken, aracın fren esnasında bile dalma hareketine girmeden uygun bir pozisyonda durabilmesini sağlamaktadır. Tüm bunlar amortisörlerin yararları değildir. Amortisörlerin yararlarına ek olarak,

Aracın savrulmaması,
Yolda sağlam bir şekilde gidebilmesi,
Lastikleri koruması ve diğer motor parçalarına zarar vermemesi
gibi durumları da amortisörün araç için faydalı kısımlarını oluşturmaktadır. Bu yüzden amortisör değişimi bir sürücü tarafından fark edilmese de zamanla yıpranan bir yapısı vardır. Bu yıpranma normal bir şekilde hissedilemeyebilir ve siz farkında değilken, aracınız büyük bir zarara uğrayacaktır. Bu yüzden uygun Amortisör fiyatları ile, aracınız için uyumlu bir amortisör sistemi satın alarak daha güvenli bir yolculuk yapabilirsiniz

Amortisörler değişik şekillerde belirli araçların yapısına göre üretilmektedir ve bu üretimde amortisör markaları da birbirine oranla değişiklik göstermektedir. Bu yüzden Türkiye’de birçok amortisör markaları ile, her bir araca uyumlu amortisör yer almaktadır. Bir amortisör;

Aracın çok daha iyi bir şekilde yolda ilerleyebilmesinde,
Fren mesafelerini kısaltmada,
Lastiklerin aşınmadan hareket edebilmesine,
Aracın yol esnasına savrulmadan, sarsıntı yaşamadan rahat bir yolculuk geçirebilmesi
gibi birçok imkanı barındırmaktadır. Tüm bunlar işlevi yüksek ve gerçek bir şekilde ele alınan amortisör işlevlerini göstermektedir. Fakat en çok yapılan hatalardan bir tanesi, amortisörlerin gerekli bakımlarının yapılmaması aracın gözle görülemeyen sorunlarının büyük bir başlangıç vermesiyle bazı sorunlar epey bir artmaktadır.

Amortisör markaları ön ve arka olarak, araç modeline uygun olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu markalarda;

Amortisör Markaları Listesi
Maysan,
Monroe,
Mais,
Monreo,
Sachs,
Mks,
Hattat,
Opar,
Veka,
gibi birçok önemli Amortisör markaları bulunmaktadır. Her bir markanın kalitesi ve üretim aşaması kendine özeldir. Üretici firmalar tarafından amortisör yapısına ve mantığına uygun olarak üretilerek satışa sunulmaktadır. Bu sayede güvenli ve kaliteli birçok amortisör markası üzerinden aracınız için doğru bir parçayı alarak, konforlu bir yolculuk sürdürebilirsiniz.

Amortisörün Genel Özellikleri

Araç amortisörlerinin yol tutuş, yolda daha iyi bir sürüş keyfi, virajları tam alma tümseklerde savrulmama ya da zıplamama gibi durumları yay sistemi ile gerçekleştirir. Yay sistemi aracın genel ağırlığının emilimini sağlayarak, eşit bir şekilde dağılımını yapar ve böylece direnç miktarı ve kuvvet belirli bir sisteme göre etki göstermektedir. Amortisörlerin görevi burada yayların salınımını ve etkisini azaltmak ve desteklemektedir. Bu sayede araç, zorluk yaşamadan yol ile tam bir uyumu sergileyerek çalışmaktadır.

Amortisörlerin genel özelliklerinde ağırlık kuvvetini belirlemede, tümsek, yol, rüzgar ve lastiklerin performansına kadar mükemmel bir işleyişi bulunmaktadır. Bu nedenle her zaman için bakımının yaptırılması gerekmektedir. Özellikle 20 bin kilometrede bir amortisörün bakımını yaptırmak, araçtan alınan performansı maksimum seviyede değiştirecektir. Bu sayede güçlü bir amortisör ile, gerçek bir sürüş deneyimi yaşanacak, yol tutuş konularında ve fren sisteminde aksamalar meydana gelmeyecektir.

Amortisör, gerçek manada bir aracın yol esnasında çok daha iyi yol tutuşuna sahip olabilmesi için bir yapıya sahiptir. Aracın normal seyir halindeyken savrulmadan, kazaya sebebiyet vermeden güçlü ve başarılı bir şekilde aracın ilerlemesini sağlamaktadır. Amortisör bu anlamda yaylar sayesinde aracın en etkin bir şekilde ilerleyebilmesini sağlayarak, kazaya sebebiyet vermeden konforlu bir yolculuk geçirilebilmesinde yardımcı olmaktadır.

Amortisör nedir konusunda bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bu amortisörlerine nasıl çalıştığı, görevleri, işlevleri ve sağladığı yararları kapsamaktadır. Düzenli olarak bakımı yapılmayan amortisörlerin araca ne gibi bir zarar verdiği ve bunun gibi diğer önemli hususlar, gerçek manada aracın daha sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesini imkanlı kılmaktadır. Bu nedenle, amortisörlerin 20 bin kilometrede bir bakımlarının yaptırılması, kesinlikle araçtan alınan verimin tam anlamıyla değişmesine yardımcı olmaktadır.

Amortisörün Çalışma Sistemi

Önemli bir işleve sahip olan Amortisör belirli bir sisteme ve işleve göre çalışmaktadır. Bu nedenle genel olarak yağ pompaları ve yaylar ile bağlantılı olarak çalışan bir işleve sahiptir. Genel olarak çalışma sisteminde;

Amortisör milinin ucuna takılan pistonun işlevi vardır,
Piston yağ doldurulmuş basınç tüpünde çalışmaktadır.
Tekerliğin hareketi amortisörün direnç miktarını belirlemektedir. Bu belirlemede tekerlek, her yukarı aşağı hareket ettiğinde hidrolik sıvı devreye girmektedir. Hidrolik sıvı da piston içerisindeki küçük deliklerden geçerek, aracın belirli bir direnç miktarını belirlemede etkili olmaktadır.

Tüm belirli sistem genel olarak tekerliklerin hareket etme hızına göre değişmektedir. Bu yüzden amortisörlerin tam olarak görevini yerine getirebilmeleri için lastiklerinde düzenli olarak bakımı şarttır. Çünkü direk olarak amortisör ile bir bağlantısı olduğunda, aracın yoldaki tutumunu ciddi oranda belirlemektedir. Belirlenen bu tutum sayesinde;

Aracın bozuk yollarda düzgün bir şekilde ilerleyebilmesini sağlar,
Fren mesafelerini uzatmak ve fren sistemi doğru bir şekilde çalışır,
Viraj dönüşlerinde araç savrulmadan yol ile bütün bir halinde dönme etkisi gösterir,
Aracın ses çıkarmasını önler ve amortisör bozukluğu nedeni ile oluşabilecek diğer sorunlarında önüne geçmiş olur,
Lastiklerin her zaman için yol ile bağlantılı bir hale getirir.
Lastik aşınmalarını önler,
Daha iyi bir yolculuk deneyiminin yaşanabilmesin imkanlı kılar
Amotisörün yapımı hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki videoyu seyredebilirsiniz.

Tüm bunlar bir aracın ana hatlarını oluşturan temel öğelerdir. Bu yüzden aracın kalbi niteliğindeki bir parçada amortisördür ve bu aracın yolculuk esnasındaki önemini her açıdan vurgulamaktadır. Bu yüzden Amortisör nedir sorusunda, sürücü ve aracın birlikte uyumluluğunu simgeler. Kaza riskini azaltır ve aracı yormadan güven içerisinde tüm meşakkatli yollar üzerinde dayanabilmesini sağlar.

Benzer Bilgiler

İşler

Amortisör Markaları Listesi Maysan, Monroe, Mais, Monreo, Sachs, Mks, Hattat, Opar, Veka,Amortisör Nedir? 2019 Fiyatları Ne kadar?